Webbplatsen använder antigen IE11 eller teknik som troligen inte stöds i din webbläsare. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Skip to main content

Medeltidsdieten

Mat och kryddor på bord

Bäver, ölsoppa och tyskt gruvsalt – medeltidsmaten är här!

Fasta!

Under medeltiden var svenskarna katoliker, vilket innebar att den religiösa fastan var en stor del av matkulturen. Fastan hade ingenting med svält att göra, istället handlade det om att vid specifika tillfällen välja bort kött, ägg och mjölkprodukter. Som substitut kunde, främst de något rikare, ersätta mjölken med mandelmjölk, en idag mycket trendig produkt. Du kan också fylla ut tallriken med grönsaker, baljväxter och grovt rågbröd.

– Du ska fasta på fredagar, men gärna även på lördagar och onsdagar. Dessutom ska du fasta sex veckor innan påsk och fyra veckor innan jul, förklarar Marie Schmidt.

Om du ville undkomma fastan kunde du alltid testa att skriva ett brev till påven i Rom och be om ett så kallat smörbrev som tillät dig att äta mjölkmat även under fastan.

Ät två gånger per dag!

Vanligtvis åt man två mål per dag, dagvard och kvällsvard, och vad man åt skiljde sig inte särskilt mycket under dagen. Istället för en macka och kaffe (kaffe och te hade ännu inte gjort entré i Sverige vi denna tid) kunde man börja dagen med ett krus varm öl. Att frossa var en av dödssynderna. Ät alltså bara så pass mycket att du inte är hungrig längre.

Skaffa dig en kolonilott!

Idag är det trendigt med prepping, att vara förberedd på att behöva klara sig själv när systemkollapsen kommer. På medeltiden skulle alla ha en egen kålgård, det stod uppskrivet i Stadslagen. Kålgårdarna låg samlade likt dagens kolonilotter, och där skulle allt man kunde tänkas behöva odlas. Att stjäla från någon annans kålgård var en allvarlig förseelse och ledde till böter.

– Det fanns tre olika upplägg på köksträdgårdarna, kålgårdar, örtagårdar och trädgårdar. Kryddor var populärt att odla eftersom man använde mycket sådant i maten, säger Marie Schmidt.

Krydda allt!

Under medeltiden livade man upp maten med kryddor som vi idag kanske mest förknippar med jul. Kanel, ingefära, muskot, kummin, kryddnejlika, honung, galanga, timjan, salvia, oregano, gurkört och peppar för att bara nämna några. Detta ständiga kryddande gav upphov till vår tids glögg (för man kryddade såklart även dryck) men även den något bortglömda bragotten, alltså kryddat, varmt öl. Glöm heller inte att salta allting så att det håller sig länge. Använd helst tyskt gruvsalt.

Ös på med smör!

Omgivningarna kring Lödöse höll sig med mycket boskap och smör fanns det så pass gott om att det blev en stor exportvara

– På Lödöse museum visar vi flera fynd som har att göra med smörtillverkning. Bland annat en smörspade med texten Helga äger mig i runskrift, säger Marie Schmidt.

För att tillreda smöret pressade man ur kärnmjölken med smörspaden så att de skulle stå sig längre. Av samma anledning hårdsaltade man även smöret. Du behövde alltså inte salta lite extra om du redan använt smör i matlagningen. Det kunde även hända att smöret blev lite härsket efter ett tag, men det var ingen fara. Smöret gick att äta ändå.

Ät mycket fisk!

Fisk var godkänt att äta under fastan och ansågs dessutom vara mycket ren och kysk mat, eftersom man trodde att vattenlevande djur bara uppstod helt spontant utan någon form av parningsakt.

– Man åt en uppsjö av fiskar som kanske inte är så vanliga på bordet idag. Bland annat gråmört, nejonöga, mal och håkäringar, men även bäver som man ansåg vara en fisk eftersom den simmade med stjärten, berättar Marie Schmidt.

I Lödöse har man funnit ett stort osteologiskt material som kan berätta om vilken fisk där åts. Fet fisk var populärt, men fick oftast importeras från Bottenviken. Fynd av krokar, nätsänken och redskap för att tillverka sådana har också hittats i Lödöse och kan påvisa vilken aktivitet där skedde kring fisket.

Använd allt!

Ut miljösynpunkt är medeltidsdieten mycket trendig. Istället för att bara äta de bästa filéerna använder du hela djuret. Av de mindre aptitretande delarna kan du göra korv, en bra produkt att införskaffa om du vill äta mer medeltida. Av huden kan du göra läder och pergament, av horn kan du göra skedar, skålar eller fina kammar att ge bort i present. Senorna kan bli trådar, benen skridskor och fettet ljus att tända när kvällen kryper på. Har brödet möglat? Det går bra att äta det ändå. En perfekt levnadsstil för att minska det omfattande matsvinnet!


Senast uppdaterad: 2019-01-28 16:01