Webbplatsen använder antigen IE11 eller teknik som troligen inte stöds i din webbläsare. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Skip to main content

Medeltida matvanor

Matvaror på ett bord

Tiden från det att Sverige kristnades fram till tiden för Stockholms blodbad brukar räknas som medeltid. Då var Lödöse en av Sveriges största städer och vår handelsport västerut. Härifrån både importerades och exporterades allsköns råvaror och mat, kost som idag kan anses mer modern än någonsin tidigare. Efter paleodieten presenterar vi nu medeltidsdieten!

Matkulturen på en plats kan säga en hel del om samhället och tiden människorna levde i. Maten avslöjar vilka kontakter man hade och vilken syn man hade på hälsa och leverne.

– Under medeltiden trodde man fortfarande på humoralpatologin, alltså att det i kroppen fanns fyra olika vätskor som inte fick hamna i obalans med varandra, berättar Marie Schmidt, pedagog på Lödöse museum. Den medeltida maten kunde alltså i många fall fungera även som medicin.

I Europa rådde en gemensam matkultur och många av de bevarade recepten skiljer sig alltså inte åt mellan länder. Några restauranger fanns det inte, däremot värdshus där vandrare kunde stanna till och betala för mat och husrum. Och under medeltiden fanns det gott om resenärer, handelsmän, pilgrimer och de som hade släkten långt bort. Däremot fanns det krogar som hade tillstånd att sälja dryck i krus istället för tunnor. Där sågs man, drack något gott och spelade spel. I Lödöse har arkeologer hittat spår av en 1500-tals krog, med fynd bestående av tegelgolv, spelbrickor och ölkrus.

Medeltiden kanske känns avlägsen, men dagens kosttrender för oss intressant nog närmare dåtidens vardag. Därför kan det vara en god idé att testa på att leva efter en medeltida diet! En sådan diet utlovar julkänslor för smaklökarna året om samt en miljövänlig aspekt i hanteringen av råvaror.


Senast uppdaterad: 2019-01-28 15:57