Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Skrivkonsten - från runor till latinska bokstäver

Under tidig medeltid började man allt mer att kommunicera genom skrift. Runor hade använts länge, men det latinska alfabetet kom till Sverige först med kyrkans spridning på 1100-talet.

I fyndmaterialet från Lödöse finns ett 60-tal runristade föremål av trä, ben, bly och sten. Det inristade kan vara ett ägarnamn eller ett kort meddelande. Upprepningsrunor var vanliga och man tror att de använts för magiskt bruk. Runliknande tecken kunde man också sätta som ett bomärke på sina ägodelar.

En medeltida anteckningsbok

Vaxtavlan var medeltidens anteckningsbok. Man skrev i det mjuka vaxet med ett spetsigt föremål, en stylus. Varaktig text, som köpebrev och andra viktiga handlingar skrevs på pergament med gåspenna och bläck. Bearbetade horn med rester av bläck i finns bland de arkeologiska fynden.

Böcker fanns i kyrkliga och kungliga miljöer och de kunde vara dekorerade med bokbeslag av metall och infattningsstenar i olika färger.

På en tegelsten som hittats vid tegelugnen nära klostret finns det latinska alfabetet inristat. Det gjordes innan teglet brändes, kanske av en munk som ville visa sina kunskaper i latin.

Senast uppdaterad: 2017-01-13 10:53