Webbplatsen använder antigen IE11 eller teknik som troligen inte stöds i din webbläsare. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Skip to main content

Uppdragsarkeologi

En arkeolog med GPS-utrustning går på ett fält

Uppdragsarkeologi kallas den arkeologi som genomförs i samband med olika typer av exploatering i samhället. Det är länsstyrelserna som beslutar om när och hur uppdragsarkeologiska insatser ska genomföras. Det uppdragsarkeologiska systemet regleras av kulturmiljölagen.

Lödöse museum har bedrivit arkeologisk uppdragsverksamhet sedan 1960-talet och har en lång och bred erfarenhet av alla typer av arkeologiska uppdrag. År 2022 startade en ny satsning där uppdragsarkeologin inom Västra Götalandsregionen flyttade tillbaka till Lödöse museum från systerenheten kulturmiljö.  

Med ett fokus på västsvensk arkeologi genomför museet arkeologiska förstudier, inventeringar, utredningar, förundersökningar och undersökningar inom hela Västra Götalandsregionen. Hos museets arkeologer finns spetskompetens inom bland annat stadsarkeologi, osteologi och digital dokumentationsteknik. På museet finns även pedagoger som arbetar med att förmedla och engagera allmänheten i de arkeologiska undersökningarna och resultaten.  

Arkeologerna jobbar i nära samarbete med antikvarier inom samlingsförvaltning, byggnadsvård och landskapsvård för att kunna erbjuda samlade och utförliga bedömningar inom arkeologi- och kulturmiljöfrågor.  

Utöver uppdragsarkeologin driver museet egna forskningsprojekt, ofta med fokus på medeltiden i Västsverige. Projekt under senare har år har bland annat fokuserat på medeltida kyrkor i Dalsland, borgar i Västra Götaland och hamnområdet i den medeltida staden Lödöse.  

Vid frågor kontakta gärna en av arkeologerna på museet, eller skriv ett mejl till vår funktionsbrevlåda: kultur.arkeologi@vgregion.se

Kontakt

Astrid Lennblad

Arkeolog

Philip Blomqvist

Arkeolog

Senast uppdaterad: 2024-02-15 14:10