Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Om Lödöse museum

 • Två barn går på styltor på en gräsmatta en solig dag. I bakgrunden syns en röd tegelbyggnad
  Bild 1 av 10
 • En modell av en hamn med ett suddigt barn i barkgrunden
  Bild 2 av 10
 • skälkniv i händer med vita handskar
  Bild 3 av 10
 • Glada människor sitter och fikar
  Bild 4 av 10
 • En hand håller i ett halsband med en silveryxa på
  Bild 5 av 10
 • Två kvinnor är klädda i medeltidskläder och är framför en båt inomhus
  Bild 6 av 10
 • En mammam med sitt barn i famnen tittar på en blomma
  Bild 7 av 10
 • En riddarhjälm med en yxa som ligger framför.
  Bild 8 av 10
 • En man med två små barn sitter vid en korg och provar medeltida huvudbonader. Bredvid syns skyltdockor med medeltidskläder på sig
  Bild 9 av 10
 • Två arkeologer ligger på marken och gräver i var sin grop
  Bild 10 av 10

Välkommen till Lödöse, en av Sveriges första städer! Vi är ett museum med tonvikt på arkeologiska fynd från det medeltida Lödöse. Här finns också utställningar om samtiden, en historiskt inspirerad örtagård, café och butik.

I hjärtat av Göta älvdalen, bara en dryg halvtimme norr om Göteborg, hittar ni detta museum som är en riktig medeltida pärla. Med över en halv miljon fynd är Lödöse idag en av de fyndrikaste medeltida platserna i Sverige. De flesta fynden var en gång vanliga föremål från en medeltida vardag. Efter nästan ett millenium under jord är de inte så vardagliga längre - nu hjälper de oss att berätta historien om livet i den medeltida staden. Runbrev med varningar, löften om vänskap och kärlek ger liv till det som varit. Namn inristade på verktyg och personliga föremål berättar för oss vem som en gång ägt och använt det. Alla föremål som visas upp här har en gång tillhört människor som hade sin stund på jorden i det medeltida Lödöse. 

Arkeologi och medeltid 

Genom utställningar, arrangemang och aktiviteter vill vi väcka intresse och öka kunskapen om arkeologi och medeltid. Utställningar om yngre kulturhistoria och samtid är också ett viktigt inslag i verksamheten. Vi arbetar även med samlingar, information, rådgivning och forskning inom ämnesområdet medeltid, arkeologi och kulturhistoria.

Om byggnaden

Det första museet i Lödöse öppnade 1965 i en källare i ett hyreshus, efter att man gjort ett antal större utgrävningar. Men museet växte så småningom ur den lilla källarlokalen. Vår nuvarande museibyggnad invigdes 1994 och är ritad av arkitekten Christer Håkansson. Förebilden var det medeltida Bjälbopalatset i Vadstena.

Tillgänglighet

Lödöse museum är handikappanpassat och det finns p-platser. Be om parkeringsskiva i museets reception. Klicka här för att läsa mer om tillgänglighet på Lödöse museum.

 

 

Senast uppdaterad: 2022-07-05 15:49