Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Om Lödöse museum

Välkommen till Lödöse museum! Vi är ett museum med tonvikt på arkeologiska fynd från medeltiden. Här finns också utställningar om samtiden, en historiskt inspirerad örtagård, kafé och butik.

Lödöse museum är huvudsakligen ett arkeologiskt museum. Det första museet i Lödöse öppnade 1965 i en källare i ett hyreshus, efter att man gjort ett antal större utgrävningar. Eftersom Lödöse är en av de fyndrikaste medeltida platserna i Sverige, växte man så småningom ur den lilla källarlokalen. Vår nuvarande museibyggnad, invigd 1994, är bättre anpassad för en bredare verksamhet. Byggnaden är ritad av arkitekten Christer Håkansson, som hade det medeltida Bjälbopalatset i Vadstena som förebild.

Arkeologi och medeltid i första hand

Vår ambition är att genom utställningar, arrangemang och aktiviteter väcka intresse och öka kunskapen om arkeologi och medeltid i första hand. Utställningar om yngre kulturhistoria och samtid är också ett viktigt inslag i verksamheten. Här finns något för besökare i alla åldrar.

Vi arbetar med utställningar, samlingar, information, rådgivning och forskning inom ämnesområdet medeltid, arkeologi och kulturhistoria.

Utställningar

Vår basutställning Medeltida Liv är en fyndrik utställlning som skildrar livet i den medeltida staden. Idag är det inte lätt att se att Lödöse en gång var en av Sveriges första städer med ett myllrande liv på gatorna. Allt är begravt under jorden. men att platsen är en av de fyndrikaste i Sverige vittnar om den medeltida människans närvaro, och i utställningen kan du se en bråkdel av de över 500 000 fynd som grävts upp här.

Klicka här för att läsa om alla museets utställningar.

Butik och kafé

I museets rymliga entré hittar du vår butik och kafé. De strävar båda efter att ha ett så stort sortiment som möjligt av ekologiskt, hållbart och gärna närproducerade produkter. Läs mer om det här.

Tillgänglighet

Lödöse museum är handikappanpassat och det finns p-platser. Be om parkeringsskiva i museets reception. Klicka här för att läsa mer om tillgänglighet på Lödöse museum.

Senast uppdaterad: 2021-06-28 13:04