Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Arrangera ett gästabud!

Folk runt bord som festar

Skapa en oförglömlig kväll för alla inblandade!

Dukning, bordsskick och upplägg:

  • Antalet rätter en gäst erbjuds beror på rang. Ju högre ställning i samhället, desto fler rätter bör vederbörande få välja på. Mellan varje servering ska dukarna bytas ut. Under tiden detta sker gör ni bäst i att erbjuda era gäster någon form av underhållning som exempelvis musik, dans eller skådespel.
  • Ingen av gästerna har en egen tallrik. Ni äter från gemensamma skålar och fat och skickar runt en bägare som alla får dricka ur. Ska ni dricka vin? Blanda då gärna ut det med vatten. De finare middagsgästerna får blanda sitt vin själva, det är ett tecken på ansvar. Övriga gäster får sitt vin färdigblandat. Drick inte under tiden din bordsgranne pratar! Det är oartigt.
  • Istället för egna tallrikar använder ni er av tjocka brödskivor (diskar) som ni häver upp sås och annat med. Ni får dock inte äta av bröddisken! Dessa kommer senare att samlas in i en stor korg och bröden kommer distribueras till de fattiga utanför porten. Ni får däremot äta av det finare brödet som står på bordet.
  • När ni plockar upp mat från en tallrik, använd då enbart höger hand och tumme, långfinger och pekfinger. Använd sedan er tilldelade sked eller brukskniv för finfördelning. Om ni doppar maten i såsskålen, se då till att ni inte råkar doppa era fingrar också. Det är dåligt bordsskick.
soppa, bröd, salt och fisk

Förslag på medeltida trerätters:

  • Förrätt: Ölsoppa (Oyle Soppes från 1400-talets England)

Tag ett antal lökar och hacka dem, inte för smått, koka dem i vatten och ta upp dem och tag en hel del öl, cirka 3 gallon, tag därtill god olja, 1 pint, som fått steka med löken; låt allt detta koka tillsammans en god stund. Tillsätt saffran och salt. Lägg bröd i skålar och häll över vätskan och servera det varmt.  

  • Huvudrätt: Svan (recept från 1300-talets England)

Flå och rensa honom (svanen), trä honom på ett spett, smörj honom med fett och stek honom väl, tranchera honom fint och såsen därtill lagas såhär och kallas Chaudon; tag svanens inälvor och tvätta dem väl och salta dem, koka dem tills de är klara och hacka dem smått, tillsätt bröd och galangarot och ingefära och mal det tillsammans och späd det med buljong och färga det med svanens blod. När det har kokat, salta det och krydda med lite vinäger.

  • Efterrätt: Äppelpaj (från 1300-talskokboken Forme of Cury)

Fyllning
8 äpplen, skivade
4 päron skivade
1dl blötlagda russin
1dl blötlagda hackade fikon
2 tsk kanel
1 tsk ingefära
¼ tsk kryddnejlika
2 nypor saffran

Pajskal
5 dl vetemjöl
1 tsk salt
2,5 dl smör
1 dl mjölk
Äggulor för glasering

Blanda mjöl och salt och fukta det med lite av det smälta smöret. Häll resten av det smälta smöret i mjölken och tillsätt till mjölet. Knåda ihop och låt vila övertäckt av en duk på ett varmt ställe. Knåda ut degen i en pajform, nagga med en gaffel och förgrädda ca 10 min i 200 grader. Blanda övriga ingredienser, fyll pajskalet och gör ett lock. Pensla med vispad äggula och grädda pajen i 225 grader tills den är klar, cirka 45 min.

Senast uppdaterad: 2019-01-28 16:16