Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

En pinne är en pinne är en korvpinne

En stor samling av mindre pinnar finns i museets magasin. Genom åren har det flitigt diskuterats vilka användningsområden de kan ha haft. Kanske har de använts som korvpinnar, bestick eller som en typ av fästanordningar till tygförpackningar.

Vi har en föremålsgrupp i Lödöse som vi kallar korvpinne. Det är täljda spetsade pinnar av en eller fur. De kortaste är ungefär 10 cm och de längsta runt 25 cm. Den övre trubbiga änden är mellan 0,5 och 1 cm bred. Över 5000 har det blivit genom åren.

Åt de verkligen så mycket korv i Lödöse? Ibland har man hittat ett hundratal på en väldigt liten yta. Genom åren har vi på museet diskuterat användningsområden för dessa pinnar. Att en del användes för att hålla ihop fjälstret vid korvrökning är ganska säkert. Men alla?

Bestick eller medeltida plockepinn?

En del av dem kan vara pinnar som höll ihop tygförpackningarna till ullbalar. Riktig fin ull importerades från England. En annan idé är att de är simpla bestick.

En favoritteori som inte är trolig är att Lödösebornas favoritspel under medeltiden var mikado, plockepinn. Kanske kan en framtida analys av fettet som är på pinnarna ge oss bättre besked?

Senast uppdaterad: 2021-03-09 08:45