Webbplatsen använder antigen IE11 eller teknik som troligen inte stöds i din webbläsare. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Skip to main content

Hållbarhet

Blommor och växter framför en tegelbyggnad med blå himmel ovanför

Lödöse museum är en del av Kulturförvaltningen i Västra Götalandsregionen och vi följer det miljöprogram som Västra Götalandsregionen har tagit fram. Det innebär att vi ska sträva mot en låg klimatpåverkan, giftfri miljö, hållbar resursanvändning, social hållbarhet och biologisk mångfald. Självklart är Lödöse museum även diplomerade med Västra götalandsregionens miljöcertifiering samt anslutet till Hållbarhetsklivet hos Västsvenska turistrådet.

På Lödöse museum

All personal på Lödöse museum har en grundläggande miljöutbildning. Arbetet med miljö och hållbarhet i alla dess former är en självklar del i vårt arbete och genomsyrar hela vår verksamhet. Här kommer ett urval hur vi arbetar med dessa frågor. 

Låg klimatpåverkan

Resor

  • För att minska antalet fysiska tjänsteresor väljer vi främst digitala mötessätt.
  • Vid nödvändiga tjänsteresor använder vi främst kollektivtrafik om möjligt.
  • Om bil krävs så använder vi tjänstebilen som är en elhybrid.
  • Vi uppmanar våra besökare att åka kollektivt till museet och informerar tydligt på vår hemsida om hur man lättast gör det.
  • Vi arbetar också kontinuerligt med att förbättra vår digitala tillgänglighet för besökare, så att man kan ta del av vår verksamhet på distans.

Energi

  • Vi byter kontinuerligt ut våra gamla energislukande armaturer mot LED i hela huset. På sex år har vi sänkt energiförbrukningen med motsvarande tre normalstora villor per år!

Övrigt

  • Vi arbetar aktivt med att hitta lokala producenter av högkvalitativa, ansvarsfullt producerade varor till såväl butik som café.
  • Vi säljer endast papperspåsar i butiken
  • Vi källsorterar självklart allt avfall i personalrummet, butik och café.

Giftfri miljö

  • I såväl butik och café som till personalrummet prioriterar vi produkter med en miljöprofil, ekologiska och fairtrade-certifierade.
  • Textilier som säljs i butiken och arbetskläder som köps in är OEKO-TEX®- certifierade.
  • Färger eller andra kemikalier som vi använder till utställningar, laboratorium eller renoveringar är i möjligaste mån miljövänliga.
  • Likaså är produkter för städ och disk är också miljömärkta.

Hållbar resursanvändning

  • Vi återbrukar så mycket som möjligt i hela vår verksamhet. 2021 öppnade vår nya basutställning där vi behållit och fräschat upp bland annat montrar, inredning och modeller från den gamla utställningen.
  • Vid behov av nya kontorsmöbler använder vi oss i första hand av TAGE – regionens interna bytessajt för möbler och inredning.
  • I vår publika verksamhet använder vi till stor del återbrukat och miljövänligt material som annars skulle ha slängts. Till exempel fårull från lokala bönder, papper och emballage från leveranser till museet blir finfint pysselmaterial för våra yngre besökare.
  • Vi använder oss av de resurser som årstiderna erbjuder i våra publika aktiviteter. Ta vår Örtagård som exempel. Under vår och sommar använder vi bland annat växterna till smakprov på visningar och som ingredienser i medeltida recept som vi testar att göra i våra filmer som läggs ut i våra digitala kanaler. Under hösten bjuder vi in besökare till att knyta höstkransar med fårull och mossa i Örtagården. Kransarna dekoreras med växter, löv och frökapslar från Örtagårdens höstskrud. På så sätt förlänger vi säsongen för vår fantastiska Örtagård och använder oss av det naturen erbjuder för årstiden.

Biologisk mångfald

  • Vi är mycket glada och stolta över vår bikupa och Örtagård som bidrar till den biologiska mångfalden i den direkta närmiljön.
  • Vi arrangerar aktiviteter, programpunkter samt filmer om bikupan och Örtagården som berör tema biologisk mångfald. På så sätt fungerar vi även som kunskapsförmedlare.

Social hållbarhet

  • Alla människor har rätt till kultur och kulturupplevelser. Därför jobbar vi ständigt med att förbättra tillgängligheten för alla människor. Genom projektet Jämlik kultur byggdes ett sensoriskt rum i museet, där besökare med NPF och/eller intellektuella funktionsnedsättningar som inta kan vistas i den traditionella museimiljön kan ta del av kulturupplevelser.
  • Vi arbetar ständigt med att förbättra tillgängligheten även för andra grupper i den fysiska miljön, med taktila föremål, integrationsfrämjande publika aktiviteter, kompetensutveckling av personal vad gäller verbalisering och syntolkning med mera.
  • För att alla ska ha möjligt att uppleva kultur oavsett socioekonomisk bakgrund så är våra publika aktiviteter gratis, med endast ett fåtal undantag. Alla aktiviteter som riktar sig till barn är alltid gratis.

Lödöse museum är anslutet till Hållbarhetsklivet som är Västsveriges samlade initiativ för en hållbar besöksnäring. Tillsammans gör vi skillnad!

I länkarna nedan kan du läsa mer om Hållbarhetsklivet och Västra Götalandregionens hållbarhetsarbete.

En rosa ros

Hållbarhetsklivet

Lödöse museum är en del av Turistrådet Västsveriges samlade initiativ för en hållbar besöksnäring. Tillsammans gör vi skillnad!

En överblommad maskros i förgrunden. Suddig sjö i bakgrunden

Hållbarhet – för varje människa och för vår planet

Västra Götalandsregionen leds av visionen Det goda livet. Det förutsätter en hållbar utveckling, nu och för kommande generationer. Som en av landets största arbetsgivare kan vi tillsammans göra verklig skillnad i omställningen till en hållbar framtid.


Senast uppdaterad: 2024-06-07 14:31