Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Sankt Olofs yxa

Vid utgrävningar i Lödöse 1971 fann man en komplett gjutform med en miniatyryxa från 1200-talets andra hälft. Yxan kan ha använts som pilgrimsmärke vid St: Olofs kyrka i Lödöse från 1100-talet.

Gjutformen av Sankt Olofs yxa hittades 1971 i Lödöse. Genom att en lerpinne sattes in i göthålet upptill vid gjutningen fick yxan ett skafthål. Yxan göts i tenn eller bly. Formen har också utrymme för en sländtrissa.

Olav Haraldsson gjorde i sin ungdom vikingafärder till länderna runt Östersjön, Normandie och England. I Normandie tog han starkt intryck av kristendomen och lät döpa sig 1013. Efter återkomsten till Norge lev han kung år 1015 och stupade i slaget vid Striklastad år 1030.

Tecken och under

Märkliga under och tecken skall ha skett vid Olofs dödsplats och de fortsatte ske vid hans kista, som hade fraktats till Nidaros i det nuvarande Trondheim. Efter bara ett år helgonförklarades Olof och ganska snart började pilgrimer vallfärda till Trondheim.

Nordens populäraste helgon

Olov blev Nordens mest populära helgon. I svenska kyrkor förekommer han på kalkmålningar och altarskåp, som staty och i helgonskåp, ofta tillsammans med Erik den helige. Han är sjömännens och böndernas skyddshelgon.

Senast uppdaterad: 2017-06-21 13:39