Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Sankt Olofs yxa

Vid utgrävningar i Lödöse 1971 fann man en komplett gjutform med en miniatyryxa från 1200-talets andra hälft. Yxan kan ha använts som pilgrimsmärke vid St: Olofs kyrka i Lödöse från 1100-talet.

Gjutformen av Sankt Olofs yxa hittades 1971 i Lödöse. Genom att en lerpinne sattes in i göthålet upptill vid gjutningen fick yxan ett skafthål. Yxan göts i tenn eller bly. Formen har också utrymme för en sländtrissa.

Olav Haraldsson gjorde i sin ungdom vikingafärder till länderna runt Östersjön, Normandie och England. I Normandie tog han starkt intryck av kristendomen och lät döpa sig 1013. Efter återkomsten till Norge lev han kung år 1015 och stupade i slaget vid Striklastad år 1030.

Tecken och under

Märkliga under och tecken skall ha skett vid Olofs dödsplats och de fortsatte ske vid hans kista, som hade fraktats till Nidaros i det nuvarande Trondheim. Efter bara ett år helgonförklarades Olof och ganska snart började pilgrimer vallfärda till Trondheim.

Nordens populäraste helgon

Olov blev Nordens mest populära helgon. I svenska kyrkor förekommer han på kalkmålningar och altarskåp, som staty och i helgonskåp, ofta tillsammans med Erik den helige. Han är sjömännens och böndernas skyddshelgon.

Senast uppdaterad: 2017-06-21 13:39