Sankt Olofs yxa
Vid utgrävningar i Lödöse 1971 fann man en komplett gjutform med en miniatyryxa från 1200-talets andra hälft. Yxan kan ha använts som pilgrimsmärke vid St: Olofs kyrka i Lödöse från 1100-talet.
Gjutformen av Sankt Olofs yxa hittades 1971 i Lödöse. Genom att en lerpinne sattes in i göthålet upptill vid gjutningen fick yxan ett skafthål. Yxan göts i tenn eller bly. Formen har också utrymme för en sländtrissa.
Olav Haraldsson gjorde i sin ungdom vikingafärder till länderna runt Östersjön, Normandie och England. I Normandie tog han starkt intryck av kristendomen och lät döpa sig 1013. Efter återkomsten till Norge lev han kung år 1015 och stupade i slaget vid Striklastad år 1030.
Tecken och under
Märkliga under och tecken skall ha skett vid Olofs dödsplats och de fortsatte ske vid hans kista, som hade fraktats till Nidaros i det nuvarande Trondheim. Efter bara ett år helgonförklarades Olof och ganska snart började pilgrimer vallfärda till Trondheim.
Nordens populäraste helgon
Olov blev Nordens mest populära helgon. I svenska kyrkor förekommer han på kalkmålningar och altarskåp, som staty och i helgonskåp, ofta tillsammans med Erik den helige. Han är sjömännens och böndernas skyddshelgon.