Webbplatsen använder antigen IE11 eller teknik som troligen inte stöds i din webbläsare. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Skip to main content

Runyxan

Foto: Ian Schemper

I september 1983 hittades en yxa under ett golv som man då höll på att frilägga i Eriksgatan i Lödöse. Yxan var nästan helt oskadd och man insåg snabbt att det var ett mycket ovanligt fynd man gjort…

Ett makalöst fynd

Det är flera saker som gör yxan unik, dels att den i princip är helt bevarad i originalskick, men också för att den är ornamenterad med ett dubbeltandat mönster längs skaftet. Förutom det fina skicket av yxan och dekoren är den även försedd med snidade runor som lyder;

+ petar a mik iohannes risti mik

”Peter äger mig, Johannes ristade mig.”

Försök har gjorts för att ta reda på vilka Peter och Johannes var, men utan resultat. Kanske inte helt oväntat eftersom Peter och Johannes är två av de vanligaste mansnamnen i det medeltida Skandinavien. En intressant detalj i runinskriften är de dubbeltecknade runorna i "iohannes" - alltså att det är två "n" efter varandra. Detta är inte helt vanligt vid denna tid.

Praktföremål från överklassen?

Föremålet dateras till mitten av 1200-talet. Tolkningarna går isär men det mest troliga är att det är en praktyxa som har tillverkats mest för att synas och inte användas. Det är förmodligen en mäktig statussymbol för en person från överklassen. Lödöse museum har ett ansenligt antal yxor i sina samlingar. Några är utställda, dock inte den yxan som presenteras här.


Senast uppdaterad: 2017-10-31 14:29