Webbplatsen använder antigen IE11 eller teknik som troligen inte stöds i din webbläsare. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Skip to main content

Sugen på att spela hnefatafl?

  • Medeltida spelpjäser
    Bild 1 av 7
  • Medeltida tärningar från Lödöse museum i varierande storlek.
    Bild 2 av 7
  • Kvarnspel
    Bild 3 av 7
  • Alquerquespel inristat i locket på en tunna, finns på Lödöse museum
    Bild 4 av 7
  • Kvarnspel med spelbrickor av hajkotor på Lödöse museum.
    Bild 5 av 7
  • Kvarnspel, inristat i botten av en korg.
    Bild 6 av 7
  • Två personer spelar spel, medeltida illustration.
    Bild 7 av 7

Kvarnspel, alquerque och hnefatafl. Medeltidens människor var lika förtjusta i att spela spel som vi är idag. Och skillnaderna mellan dåtidens och dagens brädspel är många gånger inte särskilt stora.

Att döma av de fynd som finns på Lödöse museum var medeltidsmänniskorna minst sagt förtjusta i att spela spel. Mer än 250 spelpjäser har hittats och det finns också spelbräden av olika slag. 

Tärningsspel var vanligt, även bland barn. Man använde tärningar av astragaler; hälben från får. Det vanligatse var att kasta en eller flera tärningar på ett bord och den som fick flest "ögon" vann. Spel om pengar eller egendom blev ett problem och precis som idag kunde spelandet gå till överdrift. 

Dobblarebalken

Vid 1300-talets slut infördes dobblarebalken. Lagen begränsade spelandet till en mark i taget och förbjöd spel med omyndiga personer. Man fick inte spela efter att det hade ringt kväll. Straffet var böter och kunde man inte betala blev man utkörd från staden.

Bland brädspelen verkar kvarnspel ha varit en favorit. Det är ett strategiskt spel som går ut på att få tre pjäser i rad.

- Vi har även spelbräden för hnefatafl och alquerque. År 1283  kom ”El libro de los juegos”; boken om spel, ut. Där finns flera av spelen som hittats i Lödöse beskrivna, säger Marie Jonasson Schmidt, museipedagog.

Som svälta räv

Spelens idéer är i vissa fall välbekanta.

- Alquerque är som svälta räv. Man tror att hnefatafl, det vikingatida spelet från Norden skulle träna krigslist.

Några spel sågs som finare än andra.

- Alfonso den vise som skrev El libro de los juegos tyckte till exempel att schack var särskilt ädelt, berättar Marie Jonasson Schmidt. 

Brädspelen - still going strong

Att brädspel är uppskattade än idag säger något om likheterna mellan oss och människorna som levde i det medeltida Lödöse.

- Det är lite kul att trots alla dataspel, TV, Netflix och så vidare så har inte brädspelen dött ut. Det finns klubbar för det och det anordnas tävlingar. Och vilken familj samlas inte runt fia eller försvunna diamanten vid jul?


Senast uppdaterad: 2017-12-01 14:43