Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Svartbröderna snyggade upp kyrka i Lödöse

Dominicus (1170-1221) var en spansk präst och grundare av dominkanorden.

Dominkanorden kommer till Lödöse 1243. De övertar en övergiven kyrka och börjar att bygga sitt kloster – modernt nog i tegel.

Klosterbyggnaden uppförde dock inte munkarna själva. I deras fotspår följde hantverkare som kunde den nya tekniken att bygga med tegel.

Dominikanorden var en tiggarorden och som sådan skulle den inte äga något. Klostren i det medeltida Sverige fick stora gåvor bland annat i testamenten. Var det gårdar, skulle dessa säljas för att utsmycka kyrkobyggnaden. Målat fönsterglas och glaserat tegel gjorde vår kyrka mycket flott. Heliga Bigitta var inte särskilt nöjd med svartbröderna. ”De är så pråliga i sina byggnader”, tyckte hon.

Klostret och kunskapen

Lödöseklostret var en plats för bön och studier. Här fanns som mest tjugofyra munkar och två lekmän som skötte det dagliga underhållet. Bröderna var högt utbildade klerker och fick lov att predika och ta emot bikt. Klerk betyder präst, andlig, skrivare. De tog också emot studenter.

Priorn i Lödöseklostret deltog också i mer världsliga ärenden. Så gjorde till exempel priorn Johannes då han i Uppsala beseglade kung Magnus bekräftelse på staden Kampens rättigheter i Skanör.

Gillade att flytta

Det var inte bara de högt uppsatta inom klostret som rörde på sig. De vanliga bröderna flyttade ofta mellan olika konvent, både i Sverige och övriga Europa.

 

Senast uppdaterad: 2017-07-05 10:12