Webbplatsen använder antigen IE11 eller teknik som troligen inte stöds i din webbläsare. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Skip to main content

Ylle, linne, hampa

Yllefragment i tuskaft från Lödöse. De röda ränderna är vävda i halvpanama.

Ull blir till mull och lin blir till gull, lyder ett gammalt talesätt. Men när det handlar om arkeologi är det snarare tvärtom eftersom lin, hampa och nässla oftast förmultnar snabbare än ull när det hamnar under jord.

Det gör att det vanligaste materialet i textilierna som hittats från det medeltida Lödöse är ull. Dock finns det även fynd av silke, lin, hampa, tagel och nöt- och gethår.

Det dyrbara klädet

Textiler var en viktig handelsvara över lag under europeisk medeltid. Klädet var viktigt i synnerhet, då det var dyrbart och eftertraktat. Kläde var gjort av finfibrig ull som valkats efter vävning. Därefter ruggades tyget upp för att sedan överskäras, det vill säga klippas eller skäras ner med sax, och sedan pressats. Därefter kunde det ruggas upp, skäras ner och pressas ännu en gång. Detta gjorde klädet tunt, tätt och glansigt.

Importerad textil

De flesta tyger som importerades till Sverige kom från Flandern, som producerade ett mycket fint kläde. Tyget såldes i packar som innehöll 20 till 24 tygstycken. Ett stycke skulle helst vara runt 30 meter. På 1300-talet började tillverkningsorterna förse sina tyger med blyplomber, fastklämda i tygkanten.

 Plomberna garanterade kvaliteten och klädet blev en märkesvara. Då kunde köparen känna sig säker på att varan höll rätt mått och kvalitet, och se varifrån den kom. I Lödöse har man funnit många sådana klädesplomber i bly, flera av dem från städer i Flandern.

Hemproducerat

Att tillverka tyg och sy kläder var något man även gjorde i så gott som varje hushåll under medeltiden. Därför är det vanligt att hitta redskap för textiltillverkning i de medeltida städerna.  I Lödöse har vi också funnit cirka 1700 tygfragment. De flesta är av fårull men det förekommer också get, nöt och något enstaka av lin.

Tyg var lyx

De fanns inga finullsfår i Sverige under medeltiden, så de finare tygerna är i regel tillverkade av engelsk ull. Många av de tyger vi funnit i Lödöse är också importerade. Främst från Flandern men också från England. Köpt tyg var mycket lyxigt och kläder gick ofta i arv.

I centrum av det medeltida Lödöse har vi hittat många klippta bitar av fint rött tyg. Kan det vara här skräddaren höll till?  Vi känner en till namnet, han hette Johan och vittnade i en arvstvist i Lödöse 1360. 

 


Senast uppdaterad: 2017-06-21 13:05