Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Båtbyggeri + hamnstad = sant?

Lödöse var en viktig hamnstad och det har funnits båtvarv här sedan slutet av medeltiden. De arkeologiska undersökningarna har också gjort en hel del fynd av delar till båtar.

I Lödöse har man hittat många olika delar till båtar. De är återanvända i hus, broar och avloppsrännor. Klinknitar och spantnaglar är några av de fynd som visar att man byggt och reparerat båtar här i staden. Främst verkar man ha byggt mindre klinkbyggda båtar.

Medeltidens motorvägar

Vattenvägarna var medeltidens motorvägar och som hamnstad var det viktigt att staden hade möjlighet att stå till tjänst med reparationer av handelsfartygen.

Det numera nedlagda Lödöse varf är känt sedan 1500-talet. De tidigaste fartygen vi känner namnen på är Svenska Jungfrun och Krabaten, både blev beslagtagna av danskarna i slaget vid Älvsborg på 1560-talet.

Senast uppdaterad: 2017-07-04 11:16