Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Labbet

Händer gräver i marken med en skärslev

I vår nya utställning Labbet får du veta mer om några av de källor och metoder som används för att få fram information om det förflutna. Här får du möta allt från bronsålderns skatter till parasiter och spolmaskar - allt i jakten på forntidens hemligheter.

Historien är i ständig förändring!

Men hur kan den vara det, den har ju redan hänt? 

Historien, liksom nutiden, kan ses på väldigt olika sätt beroende på vem som tittar på den, vilka frågor man ställer och vilken information det finns tillgång till. Vissa saker kan vi ta reda på med säkerhet. Andra saker är tolkningar och teorier som formas utifrån den information som finns tillgänglig. Dessa tolkningar och teorier, och ibland även det vi tror oss veta med säkerhet, kan ändras om ny information framkommer eller nya metoder utvecklas. Därför är det viktigt att ta hand om och bevara spåren från förr. För det vi inte kan ta reda på idag kanske vi kan få veta imorgon. Det har historien redan visat oss. 

Alla pusselbitar behövs när det förflutna ska blottläggas

Forskning om historien är som ett detektivarbete! Man letar ledtrådar och lägger ihop som ett pussel som man sedan hoppas kunna dra en slutsats utifrån. Ofta saknas det väldigt många bitar i pusslet, så man får tolka och försöka klura ut den stora bilden med de bitar man har. Det är ett stort arbete där många människor med olika jobb är inblandade och i Labbet får du möta dem alla.

Arkeologer jobbar med att gräva upp spår efter människor i historien. 

Historiker jobbar med att titta på de skrivna källorna som finns kvar från historien, som exempelvis brev, testamenten, sagor eller ballader.

Konservatorer behandlar gamla föremål så att de kan bevaras för framtiden. Det kan vara arkeologiska fynd, kläder, textil från kyrkor eller hus.

Geologerna gör analyser på jordprover för att se om det finns fröer, parasiter eller andra saker i jorden som kan berätta om vad man odlade, åt och hade för sjukdomar.

Antikvarier tar hand om föremålen när de kommer till samlingarna.

Pedagoger berättar för besökarna om föremålen och vad forskarna har kommit fram till.

Senast uppdaterad: 2023-04-17 14:38