Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Medeltida liv

 • En målad bild med solstrålar. En text lyder "Lödöse museum presenterar: Medeltida Liv".
  Bild 1 av 10
 • Ett blått rum, med en målad bil i förgrunden. På bilden syns människor i medeltidskläder. I bakgrunden ser man en monter på håll, med föremål i.
  Bild 2 av 10
 • Översiktsbild över ett rum som kallas "ankomsten". Det är blå väggar, och en monter med föremål, en modell av en båt, och två stora skärmar där filmer spelas upp.
  Bild 3 av 10
 • Det är en översiktsbild över ett rum som kallas "Torget". Det är uppbyggda miljöer som ska föreställa medeltida handelsbodar. I bodarna finns montrar med föemål. I mitten av rummet står en konstruktion av trä med en in byggd skärm. På skärmen visas filmer i form av skuggspel.
  Bild 4 av 10
 • På bilden syns en pappa med sina två små barn suddigt i bakgrunden. I förgrunden ser man en trämodell över hus och kyrkor som ska föreställa Lödöse under medeltiden.
  Bild 5 av 10
 • En närbild på en av skyltarna i utställningen. På bilden syns två tecknade figurer som ska föreställa vikingar, med en pratbubbla.
  Bild 6 av 10
 • På bilden syns en monter med föremål. Färgen i montern är ljusbrun.
  Bild 7 av 10
 • På bilden syns en pappa med sitt barn. De står i ett stort ljust rum med tegelväggar. I förgrunden syns ett träd. I bakgrunden står en kärra av trä. Pappan och barnet tittar på en karta som sitter på väggen.
  Bild 8 av 10
 • Det är ett stort rum med bruna väggar. I förgrunden syns skyltdockor med medeltida kläder. Bredvid dem sitter en pappa med sina två små barn och provar medeltida hattar och mössor.
  Bild 9 av 10
 • En närbild på medeltida föremål i en monter. Det är ett knivfodral i trä, en svärdsskida i läder, och ett spelbräde i trä.
  Bild 10 av 10

Välkomna till Medeltida liv! Tänk att alla föremål som visas upp här en gång har tillhört människor som hade sin stund på jorden i det medeltida Lödöse. Vikingen Kol, Tala Priswalk, Mattis Smidh, Prinsessan Ingeborg, munken Skedulf. Dessa är alla personer som bott i, eller vid något tillfälle befunnit sig i Lödöse. Hur såg deras liv ut? Kom så upptäcker vi det tillsammans!

En stad full av liv

Lödöse var en gång en stad full av liv och rörelse. Människor från olika platser trängdes på de smala gatorna i staden, tillsammans med djur och handelsvaror. Det är ingen slump att Lödöse hamnade där det hamnade. Närheten till Göta Älv och att lätt kunna ta sig vidare inåt Skaraslätten eller norr mot Trondheim var en viktig förutsättning för Lödöses framväxt. Båtarna som kom hit var lastade med kryddor, tyger och oljor från fjärran länder. Båtarna som lämnade staden var i sin tur lastade med smör, kött, järn och trä. Och säkert en och annan pilgrim. 

Kungar, drottningar och Heliga Birgitta i all ära...

Under medeltiden fanns här kloster och hospital samt en borg där kungen och hans hov bodde i perioder. Drottning Blanka fick Lödöse i morgongåva av kung Magnus Eriksson år 1335, och de båda var i Lödöse flera gånger. Detta kungapar var nära vänner med vår kanske internationellt mest kända medeltida person - Heliga Birgitta. Även Birgitta var i Lödöse vid ett flertal tillfällen. 

Men det storslagna...

Det storslagna med Lödöse museum är dock inte de medeltida kändisarnas forna närvaro, utan snarare alla de vardagliga föremål som Lödöseborna lämnat efter sig. Här hittar du allt ifrån mynt, leksaker, vantar, skor, verktyg, svärd, lås, keramik, redskap, personliga ägodelar med ägarens namn inristat och hemliga meddelanden! Tillsammans hjälper föremålen oss att berätta historien om Lödöse.

Välkommen till Medeltida Liv - man kan bli förvånad både av hur mycket, men ibland även av hur lite, som hänt sedan medeltiden..

Boka en visning

Medeltida Liv 60 min

I den här visningen får ni en översikt över det medeltida Lödöse och människorna som bodde där. Vi går in i utställningen och gör några stopp på vägen.

🕢 60 minuter 💰 950 kr 👥 Max 30 personer 

Medeltida Liv 20 min

Här erbjuds en introduktion till utställningen och den medeltida stadens historia. Vi befinner oss i första rummet hela introduktionen, därefter går ni i utställningen på egen hand.

🕢 20 minuter 💰 500 kr 👥 Max 30 personer

Bokning och kontakt

Bokningsansvarig: Anne-Louise Nyman

E-post: anne-louise.nyman@vgregion.se
Telefon: 010-441 43 83

Kontorstid måndagar kl. 8.15-12.00

Senast uppdaterad: 2022-07-07 13:06