Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Den mäktiga kyrkan i Edsleskog

En kyrka av tegel med torn

Välkommen till utställningen "Den mäktiga kyrkan i Edsleskog". Utställningen har kommit till på grund av de undersökningar som utförts i Edsleskog i tre omgångar från 2019 till 2021. Det har varit ett stort och omfattande jobb. Kyrkan i Edsleskog har en mycket spännande historia som vi ville berätta.

Allt börjar med helgonlegenden om prästen Nils som under 1100-talet dog i sin tjänst och man reste en kyrka i hans ära. En kyrka som visat sig vara den äldsta tegelkyrkan i det medeltida Sverige. Föremålen som ställts ut är hittade i den medeltida kyrkan och har valts för att presentera kyrkans olika aspekter. Vad har hänt med kyrkan under dess användningstid? Hur har den sett ut? Vilka är de som begravts där? Dessa och många andra frågor behandlas i utställningen.

Medeltida Sveriges äldsta tegelbyggnad

Den viktigaste anledningen till att arkeologerna ville gräva fram kyrkan igen var en uppgift om att den ska ha byggts innan år 1220. Detta står i ett påvligt brev från samma årtal vilket är anmärkningsvärt då kyrkan varit byggd av tegel. Dateringen gör nämligen kyrkan till det medeltida Sveriges äldsta tegelbyggnad.

Utställningen är öppen tillsvidare.

Boka en visning

Den mäktiga kyrkan i Edsleskog 20 min

Här erbjuds en introduktion av utställningen och de arkeologiska undersökningarna. Därefter tittar man i utställningen på egen hand. 

🕢 20 minuter 💰 500 kr 👥 Max 20 personer

 

Bokning och kontakt

Bokningsansvarig: Anne-Louise Nyman

E-post: anne-louise.nyman@vgregion.se
Telefon: 010-441 43 83

Kontorstid måndagar kl. 8.15-12.00

Senast uppdaterad: 2022-07-07 12:56