Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Bronsskatten från Alingsås

Ett föremål i brons med spiraler

I början av april 2021 hittades några bronsföremål av en orienterare i skogarna runt Alingsås. Det visade sig vara det största depåfyndet från bronsåldern som någonsin gjorts i Sverige. Nu kan du beskåda den med egna ögon, i vår nya utställning Labbet.

I början av april 2021 fick kartritaren och illustratören Tomas Karlsson syn på något som blänkte till i skogen runt Alingsåstrakten. Länsstyrelsen kontaktade Västra Götalandsregionens arkeologer som åkte ut för att titta på platsen. Ännu fler bronsföremål hittades och det visade sig att det här var det största depåfyndet från bronsåldern som någonsin gjorts i Sverige. 

I utställningen Labbet får du veta mer om vad bronsskatten kan berätta för oss, om hur föremålen togs omhand, konserveringsprocessen och om metalldetektering. Samt hur fynden kan tolkas vetenskapligt. 

Bronsåldern varade mellan 1700 f.Kr och 500 f.Kr. 

Här kan du läsa den arkeologiska rapporten från undersökningen av platsen (öppnas i Riksantikvarieämbetets tjänst Arkivsök)

Senast uppdaterad: 2023-02-17 10:16