Webbplatsen använder antigen IE11 eller teknik som troligen inte stöds i din webbläsare. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Skip to main content

Järnsmide - en het historia

I det medeltida Lödöse fanns en lång tradition av verksamma smeder. De tillverkade verktyg och vapen, men järnet var också en viktig exportvara.

Staden Lödöse har haft verksamma smeder sedan 1000-talet. Från början använde de sig av råjärn som kom från närliggande trakter framställt av myrmalm och rödjord. När bergshanteringen i Mellansverige kommer igång tog man tackjärnet därifrån.

Osmundjärn

I Lödöse bearbetades tackjärnet till smidbart järn, gjutjärn och ämnesjärn eller som de kallade det då – Osmundjärn. Det skulle alltid ha samma mått och vikt. Vikten var cirka 350 gram. Detta gjorde att det inte bara var en viktig exportvara utan också kunde användas som betalningsmedel.

Verktyg och vapen, nycklar och lås

Smederna gjorde inte bara osmundjärn, de använde det också för att tillverka olika verktyg, vapen, nycklar och lås. Man göt också grytor och klockor.

De ”heta arbetena” I Lödöse ägde rum i de norra och nordöstra delarna av medeltidsstad. Något som smederna säkert blev trötta på, var att tillverka spik och klinknaglar. Vi har hittat tusentals av dem i Lödösejorden.


Senast uppdaterad: 2017-06-21 13:58