Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Kammakeri - ett klassiskt benhantverk

En kam kan förefalla som något självklart för oss idag. Men på medeltiden var det annorlunda. Kammen var ett viktigt redskap för bekämpning av ohyra och vissa av de arkeologiska fynden av dem är dessutom oerhört vackra.

Hundratals kammar och stora mängder med spillbitar av horn och ben har hittats i Lödöse. De tidigaste från vikingatiden eller den tidiga medeltida kammarna är ofta tillverkade av renhorn. Sannolikt är det en importvara från Norge. Senare började man använda matavfall, ben från nöt och gris.

De tidiga kammarna är enkelkammar. De är sammansatta av utsågade plattor som sitter ihop med hjälp av en tvärgående skeda och bronsnitar. Efter att man monterat delarna sågade man ut tänderna.

Lössens fiende nummer ett

Dubbelkammen kommer lite senare under medeltiden, tillverkningen gick till på samma sätt som den enkla. Den var en förbättring då den ena tandsidan var lite glesare och grövre än den andra. Många av våra kammar är vackert dekorerade med ristade mönster, vackra bronsnitar och punktdekor.

Vi har också hittat kammar gjorda i ett stycke, både enkla och dubbeltandade.

Kammen var viktig för medeltidsmänniskan och något som många ägde. De användes för att hålla bort ohyra som löss och gjorde håret rent. 

Senast uppdaterad: 2017-04-12 10:36