Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Ordna din egen bävermiddag!

Bjud över vännerna på grillfest och överraska dem med bäversvans! Här tipsar vi om ett bra upplägg för en lyckad bävermiddag i fastans tecken.

Grillad bäversvans

Ingredienser:

  • Bäversvans – går att köpa av en jägare (i Värmland eller Dalsland brukar fungera bäst) eller från ett charkuteri med kontakter.
  • Kryddor från din örtagård, förslagsvis salvia, timjan och rosmarin.

Gör så här:

Lägg den oflådda svansen på en sakta glödbädd och grilla cirka en timma.

Toppa sedan med kryddorna från örtagården. 

Tips! Vill du använda skinnet? Flå då svansen innan grillning. Av skinnet kan du till exempel göra en praktisk liten knivslida.
Packa sedan in den flådda svansen i aluminiumfolie eller i fuktade stora pepparrotsblad om du vill använda en äldre metod. Grilla över glödbädd i cirka en timme.

Obs! Marie och Liselotte misstänker att deras egen grillade bäversvans kunde ha smakat bättre om de inte grillat den flådd utan det skydd som tipsas om ovan.

Vetegröt med saffran (frumenty)

Frumenty är en form av vetegröt som man gör med bulgur, buljong, äggula och saffran. Furmenty, Frumenty eller Formentee – kärt barn har många namn. Det finns recept på detta från det sena 1300-talets England och det tidiga 1300-talets Frankrike.

Detta är ett tillbehör till viltkött, som till exempel rådjurskött eller bäversvans. Receptet nedan är hämtat ur Den medeltida kokboken av Maggie Black.

Ingredienser:

  • 275 g malet vete eller bulgur
  • 1,1 liter vatten
  • 1,5 dl buljong eller mjölk
  • salt
  • 2 vispade äggulor
  • saffran

Gör så här:

Koka vetet i vattnet i cirka 15 min tills det är mjukt.

Lyft bort kastrullen och låt svälla under lock cirka 15 min.

Tillsätt buljong eller mjölk.

Låt koka upp och salta efter behag.

Blanda äggulor och saffran och vispa ned.

Ärtsoppa

Receptet kommer från Forme of cury – en kokbok från slutet av 1300-talet i England och beskrivs i Den medeltida kokboken av Maggie Black. Marie har ändrat lite på receptet i Den medeltida kokboken, efter att ha läst originalreceptet:

Take pesoun and seeþ hem fast and covere hem til þei berst. þenne take up hem and cole hem thurgh a cloth. take oynouns and mynce hem and seeþ hem in the same sewe and oile þerwith, cast þerto sugur, salt and safroun, and seeþ hem wel þeratt þerafter and serue hem forth.

Ingredienser:

  • 1,1 liter vatten
  • 700 g spritade ärtor
  • 350 g gul lök
  • 1,5 msk olja
  • 1 krm saffran löst i kokande vatten
  • 1 tsk socker
  • 1 tsk salt

Gör så här:

Låt vattnet koka upp.

Tillsätt ärtorna.

Lägg i lök och saffran.

Koka på svag värme tills ärtorna är mjuka.

Konsten att tillaga en bäversvans – med Marie och Liselotte

Senast uppdaterad: 2023-01-09 15:36