Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Visning: En stad full av liv

närbild på en färglagd trämodell med en borg och små hus. I bakgrunden syns människor suddigt i medeltida kläder

Lödöse var en av de första städerna i Sverige under medeltiden. Här har kungar och drottningar huserat, likväl som Heliga Birgitta. Men det storslagna med Lödöse museum är inte de medeltida kändisarnas forna närvaro, utan alla de föremål som Lödöseborna lämnat efter sig. Hur såg deras liv ut? Kom så upptäcker vi det tillsammans!

Här erbjuder vi en mer traditionell visning med stort utrymme för dialog och styrning efter elevernas intresse. Vi tar oss igenom hela utställningen, och går inte in lika mycket på djupet på vissa frågor. Istället får vi en översikt över medeltiden, staden och människorna som bodde i den. Vi använder oss av taktila föremål under visningen, såväl kopior som äkta fynd från medeltiden som barnen får hålla i.

En stad full av liv

Lödöse var en gång en stad full av liv och rörelse. Människor från olika platser trängdes på de smala gatorna i staden, tillsammans med djur och handelsvaror. Båtarna som kom hit var lastade med kryddor, tyger och oljor från fjärran länder. Båtarna som lämnade staden var i sin tur lastade med smör, kött, järn och trä. Och säkert en och annan pilgrim. 

Kungar, drottningar och Heliga Birgitta

Under medeltiden fanns här kloster och hospital samt en kunglig borg där kungen och hans hov bodde i perioder. Drottning Blanka fick Lödöse i morgongåva av kung Magnus Eriksson år 1335, och de båda var i Lödöse flera gånger. Detta kungapar var nära vänner med vår kanske internationellt mest kända medeltida person - Heliga Birgitta. Även Birgitta var i Lödöse vid ett flertal tillfällen. 

Men det storslagna...

Det storslagna med Lödöse museum är inte de medeltida kändisarnas forna närvaro, utan snarare alla de föremål och vardagsting som Lödöseborna lämnat efter sig. Här hittar du allt ifrån mynt, leksaker, vantar, skor, verktyg, svärd, lås, keramik, redskap,  personliga ägodelar med ägarens namn inristat och hemliga meddelanden! 

Alla dessa saker har en gång tillhört och använts av andra människor som hade sin stund på jorden i det medeltida Lödöse. Hur såg deras liv ut? 

Kom så upptäcker vi det tillsammans!

Information

Tid: 45 minuter

Kostnad: 300 kr

När: onsdagar och torsdagar kl. 9, 10 eller 11.

Hur många: max 30 elever. En vuxen medföljande per 10 barn. 

Bokning och kontakt

Bokningsansvarig
Jessica Randén
Mail: jessica.randen@vgregion.se
Telefon: 010-441 43 83, mån-fre kl 9.00-14.30

Pedagog
Marie Schmidt
E-post: marie.schmidt@vgregion.se
Telefon: 0700-206336

Senast uppdaterad: 2021-09-09 13:34