Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Visning + Tema: Osteologi

En kvinnlig osteolog borstar rent en skalle med en tandborste

En kombination av visning i utställningen Medeltida Liv och en temalektion i halvklass om osteologi i utställningen Labbet. Detta paket kan endast bokas om man kommer med max 30 elever vid besöket.

Visning i utställningen Medeltida liv

Besöket börjar med en gemensam visning i helklass. Här finns utrymme för dialog och styrning efter elevernas intresse. Vi tar oss igenom hela utställningen och tillsammans får vi en översikt över medeltiden, staden och människorna som bodde i den.

Med spännande miljöer, föremål och ämneskunniga museipedagoger belyser vi frågor som mänskliga rättigheter, kamratskap, livsvillkor och medeltidens samhälle, självklart med avstamp i elevernas egen tid och tillvaro. Vi tar även upp arkeologi och hur sakerna har hamnat på museet.

Tveka inte att höra av er om ni har önskemål om särskilda teman på er visning.

Syfte: att som komplement till skolundervisningen levandegöra ämnet historia.

Tema: osteologi

Vi börjar med att titta på vårt riktiga skelett som finns i utställningen Medeltida Liv. Där pratar vi om vad man vet om personen, men också vad man inte vet.

Därefter går vi upp i Labbet där det finns låtsasskelett från människa och riktiga djurskelett som vi tittar närmare på och jämför med varandra. Hur kan man veta om det är en tjej eller kille som man hittat? Om det finns ett svärd i en grav med ett skelett så måste det väl vara en kille – eller?

Syfte: att skapa kännedom om vad man kan få reda på om människorna förr i tiden utifrån gravar och skelett. Att belysa könsroller och jämlikhet både i historien och idag utifrån hur man tolkat och omtolkat gravar.

Hålltider och upplägg för dagen

Tiderna kan justeras efter önskemål. Meddela om ni vill handla i butiken. Detta görs i så fall efter lektionernas slut vid 11:45 och i små grupper tillsammans med vuxen.

Kl. 9.30 - 10.30 

Grupp 1: Visning i utställningen Medeltida liv i halvklass

Grupp 2: Tema: osteologi i Labbet

Kl. 10.30 - 10.45 Paus

Kl. 10.45 - 11.45

Grupp 1: Tema: osteologi i Labbet

Grupp 2: Visning i utställningen Medeltida liv i halvklass

Tid: 2h+15 min paus
Kostnad: gratis
När: bokningsbar tisdag, onsdag och torsdag.
Hur många: max 30 elever. En vuxen medföljande per 10 barn. 
Var: utställningen Medeltida Liv samt övre våningens caféavdelning/hörsal

Särskilda behov

Meddela om ni har elever i er klass med behov av bildstöd, möjlighet att gå undan när det blir för mycket, verbalisering, syntolkning eller annat. Då kan våra pedagoger förbereda och möta alla era elever på bästa sätt.

Ni kan läsa mer om Lödöse museums tillgänglighetsarbete genom att klicka här.

Bokning och kontakt

Bokningar

E-post: lodosemuseum@vgregion.se

Telefon: 010-441 43 83
Kontorstid: måndagar kl. 8.15-12.00

Museipedagoger

lodose.pedagoger@vgregion.se

 

 

 

Sök stöd till resan

Det är möjligt att söka ekonomiskt stöd från Västra Götalandsregionen (arrangörsstödet) för er resa och ert besök. Det är den kommunala samordnaren som avgör om stöd kan betalas ut. Det finns två olika stöd som går att söka: Resestöd samt subvention av entréavgifter/guideavgifter.

Läs mer om stödet: https://www.kulturkatalogenvast.se/barn-och-unga/det-regionala-arrangorsstodet

Senast uppdaterad: 2024-05-31 14:13