Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Dubbellektion: En stad full av liv + gåspenna/medeltida dans

Ett medeltida testamente med sigill

Lödöse var en av de första städerna i Sverige under medeltiden. Här har kungar och drottningar huserat, likväl som Heliga Birgitta. Men det storslagna med Lödöse museum är inte de medeltida kändisarnas forna närvaro, utan alla de vardagsföremål som Lödöseborna lämnat efter sig. Hur såg deras liv ut? Kom så upptäcker vi det tillsammans!

Denna session är tänkt att genomföras med två klasser. Medan den ena klassen får en guidad visning i utställningen Medeltida Liv blir den andra uppdelad i två grupper som får praktiska lektioner i medeltida dans och skrift med gåspenna.

I visningen finns det stort utrymme för dialog och styrning efter elevernas intresse. Vi tar oss igenom hela utställningen och tillsammans får vi en översikt över medeltiden, staden och människorna som bodde i den. I den praktiska lektionen är syftet att barnen får uppleva medeltiden genom att få prova på dans och skrift med gåspenna. Vi pratar om vilka som kunde dansa och skriva och skillnaden mellan runskrift och latinsk skrift. Vi pratar om dansens och skriftens roll i medeltidens samhälle och skillnaden mellan runskrift och latinsk skrift. 

Tveka inte att höra av er om ni har önskemål om särskilda teman på er visning.

Syfte: att som komplement till skolundervisningen levandegöra ämnet historia både genom en tematisk visning men också en praktisk lektion.
 

Hålltider och upplägg för dagen

Tiderna kan justeras efter önskemål. Meddela om ni vill handla i butiken. Detta görs i så fall efter lektionernas slut vid 11:45 och i små grupper tillsammans med vuxen.

Kl. 9.30 - 10.30

Klass 1: Visning i utställningen Medeltida Liv.

Klass 2: Medeltida dans och skriva med gåspenna. Klassen delas upp i två grupper som byter plats med varandra halvvägs genom lektionen så alla får prova på allt. Här är det viktigt att det finns minst en lärare närvarande.

Kl. 10.30 - 10.45 Paus

Kl. 10.45 - 11.45

Klass 1: Medeltida dans och skriva med gåspenna. Klassen delas upp i två grupper som byter plats med varandra halvvägs genom lektionen så alla får prova på allt. Här är det viktigt att det finns minst en lärare närvarande.Klass 2: Visning i utställningen Medeltida Liv.

Tid: 2h+15 min paus
Kostnad: gratis
När: Bokningsbar tisdag, onsdag och torsdag.
Hur många: max 60 elever. En vuxen medföljande per 10 barn. 
Var: utställningen Medeltida Liv samt övre våningens caféavdelning/hörsal

Bokning och kontakt

Bokningar

E-post: lodosemuseum@vgregion.se

Telefon: 010-441 43 83
Kontorstid: måndagar kl. 8.15-12.00

Museipedagoger

lodose.pedagoger@vgregion.se

 

 

 

Senast uppdaterad: 2023-09-20 16:25