Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Dubbellektion: Visning + Tema: Arkeologi

Två arkeologer ligger på marken och gräver i var sin grop

En kombination av visning i utställningen Medeltida Liv och en temalektion i halvklass om arkeologi i utställningen Labbet. Detta paket kan endast bokas om man kommer med max 30 elever vid besöket.

Visning i utställningen Medeltida liv

Besöket börjar med en gemensam visning i helklass. Här finns utrymme för dialog och styrning efter elevernas intresse. Vi tar oss igenom hela utställningen och tillsammans får vi en översikt över medeltiden, staden och människorna som bodde i den.

Med spännande miljöer, föremål och ämneskunniga museipedagoger belyser vi frågor som mänskliga rättigheter, kamratskap, livsvillkor och medeltidens samhälle, självklart med avstamp i elevernas egen tid och tillvaro. Vi tar även upp arkeologi och hur sakerna har hamnat på museet.

Tveka inte att höra av er om ni har önskemål om särskilda teman på er visning.

Syfte: att som komplement till skolundervisningen levandegöra ämnet historia.

Tema: arkeologi

Vad finns kvar från forntiden? Vad hittar arkeologerna och vad hittar de inte? Under den här timmen får man veta mer om hur arkeologerna arbetar. Vi pratar också om vilka andra forskare som är med och analyserar fynden man hittar, och vad man kan få reda på med hjälp av dem.

Syfte: Att skapa kännedom om hur arkeologer och andra forskare bygger upp kunskap om historien.

Hålltider och upplägg för dagen

Tiderna kan justeras efter önskemål. Meddela om ni vill lägga till tid för att handla i butiken. Detta görs i så fall under lunchrasten och i små grupper tillsammans med vuxen.

Kl. 9.30 - 10.30 Visning i utställningen Medeltida liv i helklass

Kl. 10.30 - 10.45 Paus

Kl. 10.45 - 11.45 Grupp 1 Tema: arkeologi i Labbet
                            Grupp 2 Väsenvandring utomhus + film i hörsalen

Kl. 11.45 - 12.15 Lunch

Kl. 12.15-13.15 Grupp 1 Väsenvandring utomhus + film i hörsalen
                          Grupp 2 Tema: arkeologi i Labbet

 

 

Senast uppdaterad: 2023-03-30 09:16