Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Nödinge kyrka

Tre nålar

Nödinge kyrka undersöktes i samband med en renovering 1981. Vid utgrävningen gjordes spektakulära fynd av vikingatida och tidigmedeltida gravar av ett ovanligt gravskick – de döda var insvepta i näver och askbark.

Undersökningen 1981 utfördes av Älvsborgs länsmuseum, sedermera Lödöse museum. Vid utgrävningen gjordes fynd av vikingatida, medeltida tidigmoderna gravar. Det äldsta, vikingatida, gravmaterialet visade på ett gravskick som är ovanligt i Västsverige, där den döde svepts i ett hölje av näver eller bark som i vissa fall sytts ihop med lindbast. I flera av gravarna förekom käppar av hassel och en av de begravda hade försetts med en hätta av näver. Det övriga humanosteologiska materialet antogs härröra från senmedeltid och tidigmodern tid. 

Över fyrtio år har gått sedan undersökningen slutfördes och i Lödöse museums regi pågår ett forskningsprojekt som tar tillvara på den vetenskapliga potentialen hos fyndmaterialet från utgrävningen. Förhoppningen är att moderna analysmetoder bidra med ny kunskap om både Nödinge kyrka och Göta älvdalen från vikingatid till tidigmodern tid.

Resultaten kommer att tillgängliggöras i vetenskapliga forum samt populärvetenskapligt i Lödöse museums digitala kanaler. Håll utkik! 

Senast uppdaterad: 2023-03-07 13:40