Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Källa: Wikipedia

Ett medeltida testamente med sigill hängande nedtill

I den här lektionen får eleverna lära sig att värdera källor för att förstå hur historia kan fejkas och ibland även missbrukas. Vi stiftar bekantskap med originalkällor från medeltiden såväl som modernare texter om medeltiden.

Visste du att nazisterna under Andra världskriget gav skolorna order om att lära ut ämnet arkeologi? Man ville att eleverna skulle ta till sig den nazistiska ideologins tankar om att germanerna på järnåldern var högre stående än alla andra folk. Arkeologer och historiker som förde fram att sådana källor inte existerade blev ofta fängslade. 

Att lära sig värdera källor är viktigt i ett samhälle där information snabbat kan spridas över internet. Den här lektionen ger eleverna verktyg att inte manipuleras att lita på hemsidor och tidningar som använder historien för att förtala vissa grupper. Eleverna får lära sig att värdera källor för att förstå hur historia kan fejkas och ibland även missbrukas. Eleverna får stifta bekantskap med originalkällor från medeltiden, såväl som modernare texter om medeltiden. I grupp får eleverna se om de kan avgöra när en text är skriven och vem som är avsändare.

Syfte: Att lära sig tolka och granska historiska källor utifrån källkritiska kriterier. Att analysera historiebruk och hur aktörer använder historia för att skapa eller stärka nationella identiteter.

Tid: 60 minuter
Kostnad: gratis
När: Bokningsbar tisdagar, onsdagar och torsdagar.
Hur många: max 15 elever.
Var: Labbet

Särskilda behov

Meddela om ni har elever i er klass med behov av bildstöd, möjlighet att gå undan när det blir för mycket, verbalisering, syntolkning eller annat. Då kan våra pedagoger förbereda och möta alla era elever på bästa sätt.

Ni kan läsa mer om Lödöse museums tillgänglighetsarbete genom att klicka här.

Bokning och kontakt

Bokningar

E-post: lodosemuseum@vgregion.se

Telefon: 010-441 43 83
Kontorstid: måndagar kl. 8.15-12.00

Museipedagoger

lodose.pedagoger@vgregion.se

 

 

 

Sök stöd till resan

Det är möjligt att söka ekonomiskt stöd från Västra Götalandsregionen (arrangörsstödet) för er resa och ert besök. Det är den kommunala samordnaren som avgör om stöd kan betalas ut. Det finns två olika stöd som går att söka: Resestöd samt subvention av entréavgifter/guideavgifter.

Läs mer om stödet: https://www.kulturkatalogenvast.se/barn-och-unga/det-regionala-arrangorsstodet

Senast uppdaterad: 2023-09-21 15:58