Ny bok: Om den medeltida myntningen i Lödöse
Lödöse var en av Sveriges första och största medeltida städer och en av de fyndrikaste medeltida platserna i Sverige. Bland fynden finns ett enastående mynthistoriskt material som bekräftar att kunglig myntprägling skett i Lödöse.
Den tidiga myntningen
De skriftliga källorna till Sveriges medeltida mynthistoria är ytterst knapphändiga. Vår kunskap om den baseras därför nästan uteslutande på de bevarade mynten, myntfynden samt fynd från själva myntverkstäderna i de städer där myntningen skett.
Materialet i Lödöse är inte bara enastående i ett svenskt perspektiv utan även i ett internationellt perspektiv. Ingen annanstans finns så omfattande fynd av själva myntningen som i Lödöse.
Ett heltäckande verk
När Rune Ekre gick bort hade han inte helt avslutat boken, vilket betyder att den nu efter vissa redaktionella insatser publiceras i stort sett i det skick han lämnat den efter sig. Boken är ett heltäckande verk över alla myntningsfynd i Lödöse fram till 1990. Det finns också en komplett katalog över samtliga myntningsunderlag.
Rune Ekre föddes 1924 och avled 2013. Han började arbeta med utgrävningarna i Lödöse 1961 och var chef för Lödöse museum mellan 1965 och 1989. Han tilldelades en hedersdoktor vid Göteborgs universitet 1988.
Så här köper du boken
Boken finns att köpa i museibutiken på Lödöse museum. Man kan även skicka en beställning till torgny.s.soderlund@gmail.com.
Boken kostar 150 kr + kostnad för eventuellt porto.
Ansvarig utgivare
Boken är utgiven av Stödföreningen för Lödöse museum och tryckt med bidrag av Sven Svenssons stiftelse för numismatik och Gunnar Ekströms stiftelse för numismatisk forskning.