Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Den magiska cirkeln

barnhänder håller i en trähäst

När vi trummar hjärtats rytm med handen förflyttar vi oss till ”Sagornas och lägereldarnas tid”. Tillsammans sluter vi en cirkel där man kan möta människor som levde för länge sedan och figurer från sagans värld. Genom taktila föremål, interaktiv dramalek härmar, mimar och upplever sagan tillsammans.

När vi trummar hjärtats rytm med handen förflyttar vi oss till ”Sagornas och lägereldarnas tid”. Där finns draken Fafnir, hjälten Sigurd, smeden Regin och de vildsinta rövarna slitungarna som anföll Lödöse en tidig morgon på medeltiden. Genom taktila föremål, interaktiv dramalek härmar, mimar och upplever vi sagan tillsammans.

Information

Tid: 20-25 minuter

Kostnad: 150 kr

När: onsdagar och torsdagar kl. 9, 10 eller 11.

Hur många: max 12 elever. 

Sök stöd till resan
Det är möjligt att söka ekonomiskt stöd från Västra Götalandsregionen (arrangörsstödet) för er resa och ert besök. Det är den kommunala samordnaren som avgör om stöd kan betalas ut. Det finns två olika stöd som går att söka: Resestöd samt subvention av entréavgifter/guideavgifter.

Läs mer om stödet: https://www.kulturkatalogenvast.se/barn-och-unga/det-regionala-arrangorsstodet

Pedagogisk grund till lektionen

Konceptet som lektionen är gjord efter bygger på ”The Hunter Heartbeat method”, dramapedagogik för barn med autism och intellektuell funktionsnedsättning. Kelly Hunter är en skådespelerska som har utvecklat och förfinat den här metoden under många år. Den har blivit så uppskattad att man forskar på den på Ohio State University.

Metoden går ut på att en eller flera pedagoger sitter i en cirkel med de besökande barnen utplacerade mellan sig. Man börjar med att göra hjärtslaget, dvs med handen slå hjärtats rytm. Under tiden som följer kommer barnen och pedagogerna tillsammans att spela korta snuttar ur olika sagor och berättelser som handlar om medeltiden och Lödöse.

De här övningarna har visat sig vara mycket positiva för barn som befinner sig på olika delar av det autistiska spektrat, intellektuell funktionsnedsättning och cp-skador. De får träna kroppskännedom, ögonkontakt, ansiktsigenkänning, känslohantering; allt detta som många av de här barnen har svårt med. The Hunter heartbeat method utgår från sagornas karaktärer, deras känslor och uttryck i sagan. Dessutom får barnen ha riktigt kul och testa känslor och uttryck tillsammans med vuxna i en tillåtande miljö.

Senast uppdaterad: 2021-09-08 12:32