Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Tema: Osteologi

En kvinnlig osteolog borstar rent en skalle med en tandborste.

Vad kan skelettet berätta? Genom att titta på både riktiga skelett och låtsasskelett pratar vi om vad arkeologerna kan få reda på om människor och djur i historien. Och vad säger hur vi tolkar historien egentligen om oss själva och hur vi ser på könsroller och jämlikhet?

Vi börjar med att titta på vårt riktiga skelett som finns i utställningen Medeltida Liv. Där pratar vi om vad man vet om personen, men också vad man inte vet.

Därefter går vi upp i Labbet där det finns låtsasskelett från människa och riktiga djurskelett som vi tittar närmare på och jämför med varandra. Hur kan man veta om det är en tjej eller kille som man hittat? Om det finns ett svärd i en grav med ett skelett så måste det väl vara en kille – eller?

Syfte: att skapa kännedom om vad man kan få reda på om människorna förr i tiden utifrån gravar och skelett. Att belysa könsroller och jämlikhet både i historien och idag utifrån hur man tolkat och omtolkat gravar.

Tid: 60 minuter
Kostnad: gratis
När: Bokningsbar från 1 april 2023. Tisdagar, onsdagar och torsdagar
Hur många: max 30 elever. En vuxen medföljande per 10 barn. 
Var: Labbet

Särskilda behov

Meddela om ni har elever i er klass med behov av bildstöd, möjlighet att gå undan när det blir för mycket, verbalisering, syntolkning eller annat. Då kan våra pedagoger förbereda och möta alla era elever på bästa sätt.

Ni kan läsa mer om Lödöse museums tillgänglighetsarbete genom att klicka här.

Bokning och kontakt

Bokningsansvarig
Jessica Randén
E-post: jessica.randen@vgregion.se
Telefon: 010-441 43 83, mån-fre kl 9.00-14.30

Pedagog
Marie Schmidt
E-post: marie.schmidt@vgregion.se
Telefon: 0700-206336

Sök stöd till resan

Det är möjligt att söka ekonomiskt stöd från Västra Götalandsregionen (arrangörsstödet) för er resa och ert besök. Det är den kommunala samordnaren som avgör om stöd kan betalas ut. Det finns två olika stöd som går att söka: Resestöd samt subvention av entréavgifter/guideavgifter.

Läs mer om stödet: https://www.kulturkatalogenvast.se/barn-och-unga/det-regionala-arrangorsstodet

Senast uppdaterad: 2023-02-13 11:47