Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Lödöse museum - en del av Västra Götalandsregionen

Lödöse museum är en del av Västra Götalandsregionen, och verksamheten ingår i Förvaltningen för kulturutveckling. Förvaltningen bildades första januari 2020 och är en sammanslagning av tidigare Västarvet och Kultur i Väst.

Förvaltningen för Kulturutveckling ska bidra till ett rikt kulturliv i ett sammanhållet Västra Götaland genom att:

  • erbjuda kommunerna och civilsamhället i Västra Götaland specialistkunskap inom kultur-, natur och kulturarvsområdena
  • bedriva verksamhet på sex museer och besöksmål; Forsviks bruk, Göteborgs naturhistoriska museum, Lödöse museum, Slöjd & Byggnadsvård, Vitlycke museum och Vänersborgs museum
  • erbjuda kunskap kring samordning och genomförande av projekt och aktiviteter på uppdrag av och i samarbete med kommunerna och civilsamhället i Västra Götaland
  • genomföra projekt på uppdrag av och i samarbete med kommunerna och civilsamhället i Västra Götaland
  • ansvara för den regionala biblioteksverksamheten och tillsammans med kommunerna i Västra Götaland driva och utveckla verksamheten

Förvaltningen har också ett tydligt uppdrag att arbeta utifrån de behov som andra aktörer i regionen har och på så sätt i förlängningen att skapa möjligheter för invånarna i Västra Götaland att ta del av  ett rikt kulturliv.

Bakgrund

I maj 2019 beslutade regionfullmäktige i Västra Götaland att de båda utförarförvaltningarna Kultur i Väst och Västarvet tillsammans skulle bilda Förvaltningen för kulturutveckling från 1 januari 2020. Målet är en tydligare, bättre samordnad och mer effektiv regional kulturverksamhet. Det ska bland annat bli lättare för samarbetsparter som kommuner och föreningar att förstå hur ansvar och uppgifter är fördelade mellan regionens kulturverksamheter och hur de bäst kan dra nytta av den kompetens som finns tillgänglig för dem.

Om Västarvet

Västarvets verksamhet hade fokus på natur- och kulturarv. Förutom besöksmåls- och museiverksamheten tillhandahöll förvaltningen kompetens inom slöjd, biologi, natur- och kulturmiljöer, arkeologi, konservering, byggnadsvård, pedagogik och utställningar samt utveckling- och processtöd.

Om Kultur i Väst

Kultur i Västs verksamhet var inriktad på en rad olika konstarter, arrangörsutveckling, samhällsutveckling, jämställdhet och tillgänglighet inom kulturen. Kultur i Väst har även ansvarat för den regionala biblioteksverksamheten.

Kulturstrategi Västra Götaland

Våra övergripande styrdokument, kulturplan, budget och styrdokument på nationell och internationell nivå. Kulturplanen kan ses som en kompass och karta bland styrdokumenten.

Så styrs kulturen

Västra Götalandsregionen äger fyra bolag och driver två förvaltningar och sex folkhögskolor inom kultursektorn.

Senast uppdaterad: 2022-09-27 09:50