Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Sensoriskt rum

Bildstödsbilder

Vi erbjuder möjligheten att få ta del av kulturarvet, men också att få en paus från det kaos som kan uppstå inom en i den vanliga museimiljön.

Vad är ett sensoriskt rum och hur används det?

Det är ett rum där det finns sensoriska hjälpmedel som till exempel visuell stimulering med hjälp av ljus och taktil stimulering i form av fotplatta. De sensoriska hjälpmedlen är en del av berättelsen om det medeltida Lödöse. Vi kan göra en magisk cirkel runt den sensoriska elden och få historia och saga att komma till liv med rytmer, musik och rörelser.

Den sensoriska ljusforsen som faller nedför berget berättar sin historia, på olika nivåer beroende på besökarnas behov. Vattnet driver en kvarn som mal mjöl, men vattnet kan också bli tvättvatten, törstsläckare eller soppa! Den taktila fotplattan som stimulerar fötterna är en medeltida kullerstensgata. 

Har du elever, brukare eller närstående inom NPF-spektrat och/eller någon intellektuell funktionsnedsättning som du tror skulle uppskatta ett besök hos oss? Tveka inte att höra av dig! Kontaktuppgifter finns nedan under filmen.

Paus från kaos

Enligt Socialstyrelsen har ca 5 % av alla skolbarn adhd. Ca 1 % har någon annan form av npf-diagnos. Här kan också finnas ett stort mörkertal. Detta innebär att många som besöker kulturinstitutioner upplever miljön och kraven som ställs under ett vanligt musei- eller biblioteksbesök som övermäktiga. För alla dessa människor, samt för alla med intellektuella funktionsnedsättningar, finns vårt sensoriska rum på Lödöse museum. Vi erbjuder möjligheten att få ta del av kulturarvet, men också att få en paus från det kaos som kan uppstå inom en i den vanliga museimiljön.

Kika in i det sensoriska rummet

Kontakt

Bokningsansvarig
Jessica Randén
E-post: jessica.randen@vgregion.se
Telefon: 010-441 43 83, mån-fre kl 9.00-14.30

Frågor gällande sensoriska rummet
Marie Schmidt
E-post: marie.schmidt@vgregion.se
Telefon: 010-4414385

Senast uppdaterad: 2021-09-08 13:12