Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Nålbindningskurs – nybörjare

Några nålbundna föremål ligger på en sten vid vatten

Lördagen 29 juni kl. 11-16

Nålbindning är tekniken när du syr fram ett plagg med en grov nål och garn genom öglor. Det är en av de äldsta textila teknikerna vi känner till och var populär i Skandinavien under såväl vikingatid och medeltid som under 1800-1900-tal. Välkommen till grundkursen i nålbindning!

På den här kursen får du lära dig grunderna och ett av alla de tusentals variationer av stygn som finns att upptäcka med nålbindningen. Vi lär oss att lägga upp maskor, ta ihop till en ring, nålbinda runt samt ökningar och minskningar. Med dessa kunskaper kan du sedan göra till exempel handledsvärmare, mössor, väskor och vantar.

På Lödöse museum finns den äldsta, bäst bevarade nålbundna vanten i Sverige från tidig medeltid. Vi tar självklart en extra titt på den när vi är där!

När: Lördag 29 juni kl. 11-16 (även lördag 20 juli och lördag 3 augusti)
Var: Lödöse museum, övre cafét och/eller Örtagården
Hur: Anmäl dig till Hallungeull@gmail.com senast onsdag 26 juni. Det är endast 6 platser per tillfälle på den här kursen, så först till kvarn.
Kostnad: 995 kr inklusive fika, material, entré och guidad tur i museet.

Obs! Tänk på att;

  • Ta med egen lunch! Mackor finns i cafét, och det finns en pizzeria och en Ica-butik nära museet. Kyl och micro finns att tillgå
  • Meddela eventuella allergier till fikat.
  • Om vädret tillåter kan vi sitta ute om vi vill. Ta gärna med solskydd i form av keps eller annat.
  • Det finns också en fortsättningskurs som går på torsdagar samma veckor.

Arrangör: HällungeUll i samarbete med Lödöse museum.

Kontakt

Programansvarig

Ida Hilmér
E-post: ida.hilmer@vgregion.se
Telefon: 0737-315401

Senast uppdaterad: 2024-05-23 15:28