Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Gör en nystkrok, så stickar vi!

En metallkrok står lutad mot ett garnnystan

Fredagen 2 augusti kl. 13-15:30

Det fanns en tid när stickningen upptog all ledig tid – för att det var tvunget, inte för att det var en hobby. Man stickade när man gick mellan byarna, när man vallade djuren och var uppe på fäboden - man stickade så ofta man kunde för att tillgodose behovet av varma, slitstarka kläder. För att underlätta stickningen och ha ordning på garnet kunde man ha nystkrokar av olika slag, som man satte nystanet i och sedan fäste i kläderna.

Visst vore det väl kul att göra en sådan!? Så kan man enkelt ta med sig stickningen på en skogspromenad eller powerwalk eller vad man nu vill. Tillsammans tillverkar vi vår nystkrok i luffarslöjd och teststickar medhavd stickning på en guidad tur i Lödöse, en av Sveriges allra första medeltida städer. Vi avslutar i hamnområdet med vår egen fikakorg om man vill och om vädret tillåter.

När: Fredag 2 augusti kl.13-15.30 
Var: Lödöse museum, övre cafét och/eller Örtagården
Hur: Anmäl dig till Hallungeull@gmail.com senast söndag 28 juli). Du får ett bekräftelsemail på din anmälan med information, och när betalning har skett så har du din plats.
Kostnad: 400 kr inklusive material.

Obs! Tänk på att;

  • Kläder efter väder! Den guidade turen i staden är utomhus!
  • Om vädret tillåter kan vi sitta ute när vi tillverkar nystkrokarna, om vi vill. Ta gärna med solskydd i form av keps eller annat.
  • Ta med egen stickning! Det är en fördel om det är något litet, kanske en socka, vante eller liknande.

Arrangör: HällungeUll i samarbete med Lödöse museum.

Kontakt

Programansvarig

Ida Hilmér
E-post: ida.hilmer@vgregion.se
Telefon: 0737-315401

Senast uppdaterad: 2024-05-29 11:04