Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Spinna på slända – nybörjare

En slända med garn ligger på tunt kardad ull

Torsdag 27 juni kl. 11-13 eller 14-16

Unna dig att lära dig spinna i sommar! Det är något särskilt med att kunna spinna sin egna tråd, och det är något som våra förfäder har ägnat oerhört mycket tid åt. Här får du chansen att under en tvåtimmars workshop lära dig grunderna om ull, fårens historia och att spinna garn av ull på slända.

De allra första fåren med ull avlades fram i Mellanöstern för ungefär 7000 år sedan. Sedan ägnade människan tusentals år till att spinna en väldans massa garn och tråd, ända fram till 1900-talet. Trots att det inte alls är längesedan som det var en nödvändighet för många att behärska denna kunskap så är det svårt för oss att föreställa sig hur mycket tid som lades på att spinna garn väva, sticka och nålbinda. Och hur värdefullt textil var!

Kom och prova på och lär dig grunderna i att spinna på slända, och fundera på hur lång tid det skulle ta för dig att spinna dig tillräckligt till en tröja…

När: torsdag 27 juni kl. 11-13 eller 14-16 (även torsdag 18 juli och torsdag 1 augusti)
Var: Lödöse museum, övre cafét och/eller Örtagården
Hur: Anmäl dig till Hallungeull@gmail.com senast måndag 24 juni. Meddela vilken tid du vill vara med. Du får ett bekräftelsemail på din anmälan med information, och när betalning har skett så har du din plats.
Kostnad: 350 kr inklusive material.

Obs! Tänk på att;

  • Om vädret tillåter kan vi sitta ute om vi vill. Ta gärna med solskydd i form av keps eller annat.

Arrangör: HällungeUll i samarbete med Lödöse museum.

Kontakt

Programansvarig

Ida Hilmér
E-post: ida.hilmer@vgregion.se
Telefon: 0737-315401

Senast uppdaterad: 2024-05-27 17:55