Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Triss i arkeologi

Två arkeologer under utgrävning

Torsdagen 14 mars kl. 18

Favoriten från i höstas är tillbaka! Under en kväll kommer museets arkeologer och berättar om projekt och utgrävningar som är på gång eller nyligen avslutade. Under en kvart håller de varsitt kortare föredrag och efteråt finns det möjlighet att ställa frågor.

Murängen – gården med en bortglömd kyrka? - Philip Blomqvist

Murängen är beläget i Gestad socken, cirka 5 kilometer sydväst om tätorten Brålanda i Vänersborgs kommun. Fornlämningen L1966:7430 utgörs av ett cirka 170x70 meter område med husgrunder, varav en byggnad förmodas vara en liten gårdskyrka med inslag av tegel. Teglets vars stilistiska drag har daterats till 1200-tal. Lämningen har undersökts av den lokala hembygdsföreningen under handledning av antikvarie och tidigare museichef Rune Ekre under sent 1980-tal och tidigt 1990-tal.  Nu skall arkeologer på Lödöse museum undersöka lämningen på nytt för att besvara många av frågetecknen kring lämningen. Är den förmodade kyrkan verkligen en kyrka? Varifrån kom teglet och när tillverkades det? Vad har den kringliggande bebyggelsen för datering och funktion?

Den mäktiga kyrkan i Edsleskog – Anton Lazarides och Anna Beckman

Undersökningarna av Edsleskogs gamla kyrka har under de senaste fem åren bidragit till en viktig pusselbit i Sveriges historia. Kyrkan är det medeltida Sveriges äldsta daterade tegelbyggnad och var dessutom en av landets största kyrkor när den byggdes i början av 1200-talet. Dess position utanför Åmål i norra Dalslands skogsbygd gör kyrkan dessutom till ett underligt fenomen. Varför har en sådan kyrka byggts på en så till synes avlägsen plats? Fem års forskning sammanställs med resultaten från de arkeologiska undersökningarna och naturvetenskapliga analyser.

Franciskanerkonventet S:t Anna i Halmstad - Astrid Lennblad

Just nu pågår en arkeologisk undersökning av Franciskanerkonventet S:t Anna i Halmstad där museets arkeologer och osteolog har varit med och grävt. Konventet grundades i slutet av 1400-talet och stängdes redan 1531. Tidigare undersökningar har hittat ett stort antal gravar och murar från konventets olika byggnader. Vad har vi hittat denna gång? Kom och lyssna!

 

När: torsdagen 14 mars kl. 18:00-19:00

Var: Lödöse museum, hörsalen

Hur: gratis, ingen föranmälan krävs

Kontakt

Programansvarig

Ida Hilmér
E-post: ida.hilmer@vgregion.se
Telefon: 0737-315401

Senast uppdaterad: 2024-01-19 15:19