Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Soppa med kultur: Keramiken från Lödöse berättar om stadens historia

En skål med tomatsoppa

Tisdagen 19 mars kl. 11:45

Inhemsk produktion och spår efter handel - Keramiken från Lödöse berättar om stadens historia

Soppa med kultur fortsätter! Kom och köp sopplunch och få en slev kultur på köpet. Detta tredje av fyra tillfällen kommer museets Sonja Jeffrey tillsammans med sin projektpartner Torbjörn Brorsson att berätta om sitt arbete med den medeltida keramik som hittats i Lödöse.

Så här beskriver de själva vad föredraget kommer handla om:

"Det keramikprojekt som pågår sedan några år tillbaka har resulterat i att vi har kunnat visa tydligare var viss keramik kommer ifrån, genom en metod som kallas ICP-analys, där leran analyseras och jämförs med kända platsers lera. Denna metod har också bevisat att det fanns en betydande keramiktillverkning i Lödöse under hela medeltiden, men också att den äldsta keramiken från 1100-talet har likheter med norra Halland. Detta och andra resultat kommer att dryftas under vårt bidrag till Soppa med Kultur."

När: tisdagen 19 mars.  Soppan serveras från kl. 11:45, föredraget börjar kl. 12:15 och slutar ca 12:45.

Var: Lödöse museum, övre caféet

Hur: föranmälan krävs, senast fredagen 15/3 kl. 12:00. Maila antalet personer du vill anmäla till lodose.pedagoger@vgregion.se

Pris: 120kr för lunch och föredrag.

Våra soppor är vegetariska och laktosfria alternativ finns. Meddela gärna i din anmälan om du har andra allergier.

Kontakt

Programansvarig

Ida Hilmér
E-post: ida.hilmer@vgregion.se
Telefon: 0737-315401

Senast uppdaterad: 2024-02-09 14:37