Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Hällristningsguidning i släpljus

En hand vidrör hällristningar

Torsdag 17 november kl. 16- 17.30

Varje torsdag eftermiddag eller kväll händer det något på Lödöse museum! Den här torsdagen kan du följa med på en hällristningsguidning i släpljus.

Bronsåldern var en spännande tid fylld med dramatik och äventyr! Perioden varade mellan 1800 f.Kr till 500 f.Kr i Skandinavien. Det finns inga skriftliga källor från den här tiden i Skandinavien – men det finns hällristningar! Och i Västsverige finns det riktigt gott om dem. Vad var det för bilder man spenderade timmar med att knacka in i berget och vad kan de berätta för oss idag? Hur daterar man en hällristning, och hur skyddar man den bäst så att de finns kvar för framtida generationer att beskåda?

Släpljus ger långa skuggor som gör att ristningarna framträder tydligare, till exempel då solen står lite lägre på himlen eller i ficklampans sken i mörker. När man låter ljuset falla utmed hällen reser sig bilderna närmast upp ur ytan. Därför ska vi ge oss ut i novembereftermiddagens skymning och uppleva hällristningarna i skenet av våra ficklampor.

Vänligen observera att vi kommer befinna oss utomhus under hela guidningen så anpassa gärna kläder efter väder.

Välkommen!

När: Torsdag 17 november kl. 16-17.30
Var: Jätteberget i Alvhem. Vi samlas vid parkeringen vid fotbollsplanen. 
Adress: Ramstorp 335, 446 91 Alvhem
Koordinater: 58.002799, 12.167988
Hur: Gratis. Föranmälan krävs, maila: ida.hilmer@vgregion.se och uppge namn, antal deltagare och telefonnummer. Ta gärna med egen ficklampa.

Tack till Alvhems IK för upplåtelse av parkeringsplatser!

 

Senast uppdaterad: 2022-10-27 15:41