Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Temavisning: Den fantastiska bronsskatten

Gröna bronsåldersföremål: yxa

Torsdag 23 februari kl. 18

En av de största bronsålderskatterna

I April 2021 upptäcker en kartritare en bronskatt i ett otillgängligt stenröse i skogen utanför Alingsås. Eftersom de är i så bra skick tror han först att det är modernt skrot som någon har deponerat i skogen men vi en närmare anblick misstänker han att detta är något betydligt mer intressant. Det visar sig att fyndet är en av de största bronsålderskatterna som någonsin hittats i Sverige och vissa av fynden är i så bra skick att de fortfarande lyser i samma guldaktiga färg som när de var nya för mer än 2500 år sedan.

Unik i sitt slag

Torsdagen 23 februari fördjupar vi oss i den uppmärksammade bronskatten som hittades i Alingsås för snart två år sedan. Skatten är unik i sitt slag och ställer dels nya forskningsfrågor samtidigt som den har väckt ett stort intresse hos allmänheten. Vi fördjupar oss i de nya resultat som har kommit på fynden och ger oss på att besvara frågor som vem kan föremålen ha tillhört och hur hamnade de på denna otillgängliga plats?

När: Torsdag 23 februari kl. 18-19
Var: Lödöse museum, utställningen Labbet
Hur: Gratis, ingen föranmälan krävs

Kontakt

Programansvarig

Liselotte Öhrling
E-post: liselotte.ohrling@vgregion.se
Telelfon: 0761-389603
(Ledig fredagar)

 

Senast uppdaterad: 2023-02-15 11:25