Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Pilgrimsleder

Lödöse har genom historien varit en viktig knutpunkt för pilgrimsresor. Under medeltiden reste pilgrimer från Lödöse till de stora vallfartsorterna i Europa. I museets samlingar finns flera föremål som vittnar om dessa långa resor.

Unik samling av pilgrimsmärken

Pilgrimsmärken köptes av vandraren på vallfartsorten. De var dekorativa och kunde köpas som souvenirer, men var vandringen för botgöring så var de ett bevis på att uppgiften verkligen genomförts. Pilgrimsmärket gjorde pilgrimen lätt igenkännlig och gav därmed en viss personlig immunitet. Alla goda kristna förväntades ge förbipasserande pilgrimer hjälp och stöd under resan.

Elva pilgrimsmärken från de stora pilgrimsmålen har hittats i Lödöse. De är från Santiago de Compostela, Riga, Köln, Canterbury, Einsiedeln, Noblat, Vadstena och Skara. Lödöse är en av de främsta fyndorterna av pilgrimsmärken i Sverige, vilket visar att Lödöse varit en viktig utfärdsort för pilgrimer under medeltiden.

Pilgrimsleden Göta älv

För nutida vandrare finns Pilgrimsleden Göta älv som sträcker sig från Masthuggskyrkan i Göteborg via Nylöse kyrka och Lärjeån. Vidare genom Vättlefjäll till Ale kommuns skogar och landsbygdsidyll och till Lödöse som historisk knutpunkt. Genom Lilla Edet tar man sig över den vackra älven och upp till charmiga Hjärtum. Här bär vägen från Utby genom trollskogar till Trollhättan och Vänersborg där leden kopplar an till pilgrimslederna i Dalsland. 

Klicka på länkarna för att läsa mer:
Etapper Pilgrimsleden Göta älv
Pilgrimsleden Göta älv
Pilgrimsleden Göta älv på Facebook

Senast uppdaterad: 2024-04-05 16:27