Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Det medeltida Lödöse

För flera hundra år sedan låg i Lödöse en av Sveriges första och största medeltida städer. Arkeologerna har hittat över en halv miljon fynd i marken här, och med utställningen ”Det medeltida Lödöse” ger vi en bild av hur det kunde vara att leva i staden Lödöse på medeltiden.

Den medeltida basutställningen stänger 2 september 2019 och en tillfällig utställning kommer att finnas på andra våningen från 1 oktober. Den nya basutställningen invigs våren 2021.

Upptäck stadens historia och ta del av de många fascinerande föremålen som hittats av arkeologerna. Vad kan exempelvis en bevarad sko i skinn berätta om sin förra ägare, eller en tappad vante? I utställningens montrar ligger ett urval av de arkeologiska fynden som grävts fram under cirka 100 års tid.

En betydande handelsstad

Namnet Lödöse betyder Ljudaåns mynningar. Mellan dessa åarmar byggdes de första husen. Lödöse blev under medeltiden Sveriges enda hamn mot väster och därmed en betydande köpstad.

Till Lödöse kom handelsmän från när och fjärran, med vackra tyger och kryddor. Även från Lödöse skeppades varor ut till andra länder. I staden bodde till exempel hantverkare, präster, och munkar. Ibland kom kungen på besök till borgen ”Lödösehus”.

Spel, kammar, mynt och tegel

Precis som i våra dagar fylldes medeltidsmänniskornas liv av glädje, lycka och sorg. Här levde fattiga och rika, unga och gamla, som alla hade tankar, funderingar och drömmar.

Bevarade spelbräden och musikinstrument berättar om hur människorna roade sig. Rester av olika hantverk som myntslagning, tegelframställning och kammakeri vittnar om vad som tillverkades i staden.

I utställningen hittar du förutom arkeologiska föremål, bland annat en halvmodell av en kogg, en trämodell över Lödöse på 1300-talet, en modell över borganläggningen, en mindre träbyggnad samt en flera meter hög kulturlagerpelare. Kulturlagerpelaren visar skikten i jorden som bildats av lämningar efter människor och djur.

Ett besök i utställningen kan göras på egen hand eller i bokad form med våra guider. Utställningstexter finns på svenska, engelska, tyska och franska.

Varmt välkommen till ”Det medeltida Lödöse”!

Kontakt- och besöksuppgifter

Kontakta oss
Besök

Besöksadress

Museivägen 1
463 71 Lödöse

Västtrafik - reseplaneraren

Postadress

Lödöse museum
Museivägen 1
463 71 Lödöse
Senast uppdaterad: 2016-12-14 12:04