Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Dåtid, nutid och framtid - en dag om kulturarv

Människor som sitter på en bänk, fotat ovanifrån

Tisdag 24 april kl 13-16

Vad är egentligen kulturarv? Hur kan kulturarvet påverka samhällsutvecklingen? Hur involverar vi fler unga i kulturarvsarbetet? I år är det Europaåret för kulturarv på initiativ av EU, och vi bjuder in till en heldag om ämnet på Lödöse museum.

Till dig som är intresserad av eller jobbar med kulturarv

Under dagen har man möjlighet att gå på inte mindre än fyra föreläsningar. Gemensamt för allihop är kulturarvsbegreppet, hållbarhet och utveckling som diskuteras utifrån olika perspektiv. Vi riktar oss främst till föreningslivet och/eller andra aktörer som jobbar med kulturarv på något sätt, men alla som vill är såklart välkomna! 

Program

Kl 13.00 Industrisamhällets förändring - Henrik Olsson, Innovatum 
I en snabbt föränderlig värld blir det viktigt att förstå de processer och händelser som påverka samhället och människors liv. Av denna anledning arbetar Innovatum med att öka förståelse och intresse för industrisamhällets kulturarv. Ett viktigt verktyg är Prisma Västra Götaland, som både är en samverkan och en webbplattform  kring industrisamhällets kulturarv. 

Läs mer om Prisma Västra Götaland genom att klicka här.

Kl 13.30 Kulturarv och social hållbarhet - Andreas Antelid, ASK 
Vilken roll har kulturarvet för att skapa ett samhälle där alla medborgare känner sig hemma i nuet såväl som i historien och i framtiden? Frågan utgår från att kulturarvet kan spela en aktiv roll i att skapa ett socialt hållbart samhälle och används för att inkludera istället för att exkludera. Andreas Antelid som är projektledare för ASK - det tillgängliga kulturarvet delar med sig av sina tankar.

 Kl 14.00 Paus

Kl 14.20 Den nya kulturarvspolitiken – en resurs för socialt hållbar utveckling - Monica Gustavsson, Västarvet 
Vad menar vi med att kulturarvet är en resurs? Ska inte kulturarvet bevaras och spegla vår historia? När vi sätter människan i centrum och tittar på kulturarvet ”här och nu” kan vi nästan se hur det förändras över tid och rum.

Kl 15.10 Allt är i rörelse – en digital utställning om kulturarv och hållbarhet - Johan Lindblom och Liselotte Öhrling, Västarvet 
Vad betyder egentligen kulturarv? Begreppet kulturarv är mer omdiskuterat än på länge. I början av 2018 lanserade Västarvet den digitala utställningen Allt är i rörelse som utforskar, reflekterar och ger perspektiv på vårt gemensamma kulturarv med över 100 berättelser i en dynamisk mediemix som bland annat skapats via crowdsourcing.

Europaåret för kulturarv 2018

Under 2018 står kulturarvet i fokus över hela Europa. EU-initiativet Europaåret för kulturarv 2018 lyfter pågående och planerade evenemang och projekt men är även tänkt att vara ett avstamp för nya transnationella samarbetsprojekt. Västarvet driver och medverkar i flera projekt under året.

Läs mer om Europaåret för kulturarv 2018 genom att klicka här. 

Kontakt och information

Programansvarig: Liselotte Öhrling
E-post: liselotte.ohrling@vgregion.se
Tfn: 0761-389603

Senast uppdaterad: 2018-03-26 13:24