Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Visning

Den här sidan är arkiverad och inte aktuell för tillfället. Vid frågor ring 010-4414383.

Lödöse började växa fram redan under 1000-talet och blev en av de viktigaste städerna i Sverige under medeltiden. Här har kungar och drottningar huserat, likväl som Heliga Birgitta. Följ med på en visning som tar er med genom det medeltida Lödöses spännande historia! Vi vill informera om att vi har begränsad möjlighet att ta emot bokade grupper under 2020.

Lödöse museum befinner sig i en spännande fas då vi är mitt uppe i arbetet med att göra en ny basutställning. Detta påverkar till viss del vårt utbud av visningar till utställningen öppnar 2021. Observera att vi endast tar emot bokade visningar på tisdagar fram till 1 maj 2020. Från 1 maj till 19 juni 2020 tar vi emot bokningar på tisdag förmiddagar och onsdag förmiddagar. 

Vi hoppas att ni har överseende med detta, och vill ta del av det utbud vi tillhandahåller under tiden.

Lödöse var en gång en stad full av liv och rörelse. Människor från olika länder trängdes på de smala gatorna i staden, tillsammans med djur och handelsvaror. 

Under visningen berättar vi hur staden såg ut och om några av de många tusen fynd som hittats vid de arkeologiska utgrävningarna här. Vi berättar också mer allmänt om hur livet på medeltiden kunde gestalta sig för olika människor, varvat med nedslag i Lödöses långa historia.

Visningen anpassas efter gruppens storlek och kunskapsnivå. Passar från grundskola och uppåt.

45 min - 300kr - Max 15 elever. På grund av ombyggnation erbjuds visning endast på tisdagar till och med 1 maj. Därefter tisdag och onsdag förmiddag. 

Går även att kombinera med praktisk lektion.
Visning 45 min + praktisk lektion 45 min - 500kr.
Läs mer om det här.

Varför just här?

Det är ingen slump att Lödöse hamnade där det hamnade. Närheten till Göta Älv och att lätt kunna ta sig vidare inåt Skaraslätten eller norr mot Trondheim var en viktig förutsättning för Lödöses framväxt. Båtarna som kom hit var lastade med kryddor, tyger och oljor från fjärran länder. Båtarna som lämnade staden var i sin tur lastade med smör, kött, järn och trä. Och säkert en och annan pilgrim. 

Kungar, drottningar och Heliga Birgitta

Under medeltiden fanns här kloster och hospital samt en kunglig borg där kungen och hans hov bodde i perioder. Drottning Blanka fick Lödöse i morgongåva av kung Magnus Eriksson år 1335, och de båda var i Lödöse flera gånger. Detta kungapar var nära vänner med vår kanske internationellt mest kända medeltida person - Heliga Birgitta. Även Birgitta var i Lödöse vid ett flertal tillfällen. 

Uppgång och fall

Göta älv var en anledning till Lödöses framgång, men också en av anledningarna till stadens fall. Tullar på älven under 1400-talet, tvingade stadsborna att flytta och bygga upp en ny stad, Nya Lödöse, i nuvarande Göteborg

Bokning och kontakt

Bokningsansvarig
Jessica Randén
Mail: jessica.randen@vgregion.se
Telefon: 010-441 43 83, mån-fre kl 9.00-14.30

Pedagog
Marie Schmidt
E-post: marie.schmidt@vgregion.se
Telefon: 0700-206336

Senast uppdaterad: 2017-03-20 14:30