Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Pilgrimsleder

Lödöse har genom historien varit en viktig knutpunkt för pilgrimsresor, främst som hamnstad. Under medeltiden reste pilgrimer från Lödöse med båt till kontinenten och de stora vallfartsorterna. I museet samlingar finns flera föremål som vittnar om detta.

Lödöse – ett nav för pilgrimsleder

Genom Lödöse korsar tre färdigmärkta leder med de tre delsträckorna Göteborg-Lödöse, Lödöse-Skara och Lödöse-Vänersborg. I utställning kommer det finnas information om lederna, kartor och digitala hjälpmedel som väcker historien till liv för samtida vandrare.

Vill du ut och vandra eller veta mer om lederna redan nu? Klicka här för att komma till en webbplats med beskrivningar av lederna, sevärdheter längs med vägarna och kartor.

Unik samling av pilgrimsmärken

Pilgrimsmärken köptes av vandraren på vallfartsorten. De var dekorativa och kunde köpas som souvenirer, men var vandringen för botgöring så var de ett bevis på att uppgiften verkligen genomförts. Pilgrimsmärket gjorde pilgrimen lätt igenkännlig och gav därmed en viss personlig immunitet. Alla goda kristna förväntades ge förbipasserande pilgrimer hjälp och stöd under resan.

Elva pilgrimsmärken från de stora pilgrimsmålen har hittats i Lödöse. De är från Santiago de Compostela, Riga, Köln, Canterbury, Einsiedeln, Noblat, Vadstena och Skara. Lödöse är en av de främsta fyndorterna av pilgrimsmärken i Sverige, vilket visar att Lödöse varit en viktig utfärdsort för pilgrimer under medeltiden.

Senast uppdaterad: 2017-11-29 12:27