Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Föredrag: Häxans trädgård - magisk örtmedicin förr och nu

kvinna med korg i knät

Välkommen på föredrag lördag 19 september kl. 13. Hella Nathorst-Böös berättar om den viktiga roll läkeväxter spelat i mänsklighetens historia. Efter föredraget finns möjlighet att göra sin egna örtamulett.

En modern häxa

Hella Nathorst-Böös och är författare, journalist, stylist och fotograf. Hennes väg till läkeväxter hittade hon via magin, en tradition där växter genom alla tider varit en viktig beståndsdel.

– Jag blev tidigt i livet intresserad av magi, där växter traditionellt ingår. Men ju mer jag höll på kom jag fram till att läkeväxter är ju inte magi, det är ju vetenskap. Och samtidigt kvinno- och kulturhistoria, berättar Hella.

Hella hoppas inspirera dig att locka fram din inre häxa med hjälp av växter. Tillsammans kan vi ta makten över vad vi äter, över vår hälsa och miljön. Låt oss återupprätta häxorna och den urgamla kunskapen om magi, växtkurer och natur!

Gör en örtamulett

Efter föredraget finns möjlighet att skapa en egen magisk örtamulett med vägledning av Hella. Materialkostnad för detta är 50kr.

”Jag håller mig frisk med hjälp av superväxter som finns i trädgård och vildmark runt oss. Mitt badrumsskåp är helt detoxat från skadliga syntetiska kemikalier. Istället fyller jag det med sköna krämer, vackert smink och underbara dofter som jag tillverkar själv av naturliga råvaror. Jag påverkar även min tillvaro med magiska ritualer. ”

Föranmälan och information

När: Lördag 19 september kl. 13
Var:
Om vädret tillåter är vi utomhus, i Örtagården. Behöver vi vara inomhus så följer vi de direktiv som finns vid tillfället.
Hur:
Föredraget är gratis, men om man vill göra en örtamulett tillkommer en kostnad på 50kr.

Föranmälan krävs så att vi vet hur många som kommer och hur många amuletter som kan tänkas göras.
Anmäl dig till
lodosemuseum@vgregion.se och skriv om du vill göra en örtamulett eller inte. Vi behöver din anmälan senast 10 september.

Delar av texten ovan är saxad från Hellas egen hemsida, och en artikel av Lisa Bonnichsen i Mitt i Södermalm.

https://mitti.se/nyheter/hella-vill-ge-haxan-upprattelse/?omrade=sodermalm

https://haxanstradgard.se/

Kontakt och information

Programansvarig: Liselotte Öhrling
E-post: liselotte.ohrling@vgregion.se
Tfn: 0761-389603

Senast uppdaterad: 2020-07-06 14:50