Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Åter till Edsleskog

En översiktsbild över utgrävningsytan i Edsleskog. MAn ser en kyrkogård, gräs, träd och den röda prästgården. Man ser också uppgrävda schakt och en grävmaskin.

Under två veckor i augusti kommer Lödöse museum åter utföra arkeologiska undersökningar vid den gamla kyrkan i Edsleskog. Det kommer att hållas guidade turer den 10-13 augusti, samt 16-20 augusti kl. 11 och kl. 14. Välkomna!

Äldsta tegelkyrkan

Sedan 2019 har Förvaltningen för kulturutveckling/Lödöse museum utfört årliga arkeologiska undersökningar vid Edsleskogs gamla kyrka - den äldsta tegelbyggnaden i det medeltida Sverige. Undersökningarna har visat att tegelkyrkan började byggas som senast under 1100-talets slut. Nya rön indikerar dessutom att en ännu äldre kyrka också funnits på platsen.

En bild tagen ovanifrån på en arkeologisk utgrävning. Man ser flera uppgrävda schakt med arkeologer som sitter i dem och gräver.

Oväntade resultat - igen

Planen var att utgrävningen av kyrkan år 2020 skulle bli den sista, åtminstone på ett tag. Men efter att arkeologerna fick reda på resultaten av prover som analyserats väcktes nya frågor. Dessa hoppas vi få svar på i år!
Det var framför allt två kol 14-dateringar som gav oväntade resultat. Det ena togs i en grav i norra sidoskeppet och visade att kvinnan i graven dött någon gång mellan år 1061 och 1156 e. Kr. Det andra togs i ett lager från ett tidigt skede i absiden och gav en datering mellan år 777 och 993 e. Kr. De här två dateringarna är antingen ett tecken på att tegelkyrkan är äldre än vad vi tidigare trott, eller att det har funnits något annat på platsen tidigare.

Vad vill vi ta reda på i år?

Vid årets utgrävning hoppas vi kunna få svar på hur Edsleskog såg ut vid tiden för de tidiga dateringarna. Kan det ha funnits en ännu äldre kyrka, som tegelkyrkan sedan byggdes ovanpå? Vi vill också veta mer om de människor som begravdes vid den medeltida kyrkans kyrkogård – deras ålder, kön, hälsa och om de var av lokal eller regional härkomst. Efter tidigare undersökningar kvarstår också en del frågetecken om tegelkyrkans konstruktion som vi i år vill räta ut.

Visningar

Var: Edsleskogs gamla kyrka. Samling vid Prästgården.
När: 10-13 augusti, samt 16-20 augusti
Tid: KL. 11.00 och kl. 14.00

Obs!
Begränsat antal platser på varje visning. Det går inte att förboka.

Visningarna sker i samarbete med Dalslands Fornminnes- och Hembygdsförbund samt Edsleskogs hembygdsförening.

Senast uppdaterad: 2021-07-01 18:02