Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Varvshistorisk Dag

Lördag den 24 mars kl. 11-16

Varvs- och sjöfartshistoriska föreningen i Göta älvdalen i samarbete med Lödöse museum hälsar välkomna till årets Sjöfarthistoriska dag! Bland annat kommer Henrik Olsson att berätta om "Industri och samhälle i Göta älvdalen från 1850 till idag".

Program

Kl. 11.15 Visning i utställningen "Mellan älv och hav"
Kl. 12.00 Föredrag Henrik Olsson: "Industri och samhälle i Göta älvdalen från 1850 till idag"
Kl. 13.15 Visning i utställningen ”Mellan älv och hav”
Kl. 14.00 Sång och musikunderhållning med Lars-Eric och Johan Frendberg.

Varvshistoriska föreningen i Göta älvdalen

Varvshistoriska föreningen i Göta älvdalen bildades den 25 september 1997 med intentionen att verka för att bevara, öka och sprida kunskap om varven och de anställdas betydelse.  Strax efter starten började samarbetet med oss på Lödöse museum, delvis eftersom museet hade fått en stor donation från det nedlagda Lödöse Varf. År 2001 utökades samarbetet och föreningen fick möjlighet att göra en mindre utställning i museets lokaler.

Områdets livsnerv, en naturlig farled och kommunikationsled

I Lödöseområdet, har vi funnit spår efter människor som levde här för åtminstone 10000-sedan. Göta Älv, som rinner strax här utanför museet, har varit områdets livsnerv, en naturlig farled och kommunikationsled som har förbundit Göta älvdalens befolkning med samhällen i när och fjärran.

Idag passerar fortfarande ett eller annat fartyg förbi på älven, men bara för ett par generationer sedan var Göta Älv kantad av industrier och skeppsvarv vars uppgift var att förse Sverige och Världen med båtar och skepp.

 

 

Båtbyggeri under 700 år

Båtbyggeri har funnits i Lödöse i över 700 år och upphörde först så sent som i mitten av 1980-talet. Industrilämningarna, och resterna efter varven finns ännu men snart kanske också de är borta. Därför vill vi berätta om båtarna och varven. Vi vill också berätta om dem som en gång livnärde sig på sjöfart, men också om hur platsen alltid är sammanlänkad med världen och med de historiska skeenden som vi inte alltid kan råda över men som skoningslöst formar våra liv, nu och i framtiden.

 

Kontakt och information

Programansvarig: Liselotte Öhrling
E-post: liselotte.ohrling@vgregion.se
Tfn: 0761-389603

Senast uppdaterad: 2018-03-20 11:48