Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Familjesöndag Tema Skinn

Söndag 27 maj kl. 11-16

Nu är det dags för en annorlunda familjedag på Lödöse museum där ni får uppleva hur man beredde skinn på medeltiden. Varför garvar man skinn överhuvudtaget? Och varför kallades garvarna för stinkare i de medeltida städerna? Välkommen till Lödöse museum på söndag 27 maj!

När Lödöseborna passerade Anders Skinnare på gatan i 1400-talets Lödöse höll de kanske för näsan. Varför? Jo, han beredde nämligen vissa av sina skinn med kiss! Processen att garva läder var smutsig och illaluktande och det var av den anledningen som skinnarna ofta kallades stinkare i de medeltida städerna.

- Folk brukar bli lite äcklade ibland, men de tycker också att det är intressant, berättar Marie Schmidt, pedagog på Lödöse museum. Man kan använda sig av massor av olika garvämnen, som fett, urin eller bark. Jag kommer att fettgarva med olivolja, fortsätter Marie. Man kan använda sig av tran eller hjärna, men tranet luktar så förfärligt illa, och hjärna… ja, det är väl lite väl magstarkt för besökarna, säger Marie och skrattar.

Ska man garva med urin som Anders skinnare, så var det viktigt att det är mänskligt urin och inte från andra djur. Det är helt fel jontal i djururin, menar Marie.

- Och du får inte ha druckit för mycket vatten innan, då blir det också fel. Helst ska du ha druckit öl, och det var nog inga problem på den tiden.

Ett gammalt yrke

Garvare, eller skinnare som det kallades på medeltiden, är ett av världens äldsta yrken. Skinnarna kan också betraktas som de första konservatorerna eftersom de genom sitt arbete förvandlade hudar och skinn till hållbart läder. Idag garvas merparten av lädret som vi använder med krom som är både giftigt och cancerframkallande. På medeltiden var garvning med vatten och bark det vanligaste, men även fettgarvning förekom.

- Jag kommer att fettgarva ett älgskinn, men jag hoppas få tag på några baggpungar också, och dem tänkte jag barkgarva i så fall, berättar Marie. Pungar från baggar eller tjurar var toppen att göra väskor av, det är ju redan färdiga påsar så man behöver inte sy ihop något, bara sätta i en snodd så är det klart!

Välkommen till denna familjedag man sent lär glömma!

Program för dagen

  • Skinngarvning utomhus kl. 11-12, 13-15
  • Familjevisning kl. 12.00 (ca 20 minuter)

Missa inte även våra ordinarie gratis allmänna visningar vi har på helger. Varje lördag och söndag kl 13.00

Senast uppdaterad: 2018-05-29 12:30