Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

De besvärliga - Skyddshemmets vanartiga flickor

Louise Lindblom

Torsdag 12 april kl. 18.30

Föredrag av Louise Lindblom

Våren 2014 började Louise Lindholm att gå igenom journalerna från Barnavårdsnämnden, polisrapporter, noteringar från lärarinnor och papper från läkare. Det blev till slut hennes debutbok “De besvärliga - Skyddshemmets vanartiga flickor”. I den ger hon bakgrunden av social barnavård och en berättelse om flickor som omhändertogs i Sverige under första hälften av 1900-talet. De blev genom åren 339 stycken som blev intagna mellan 1922 till 1954 på Göteborgs stads skyddshem Lingatan, belägen utanför Lysekil.

Louise vill ge en röst åt dessa bortglömda flickor, och deras historia som inte tidigare har lyfts i den offentliga debatten. För ungefär ett sekel sedan fick Sverige barnavårdslagar som innebar att ge alla barn en chans. Det som sedan skedde på institutionerna blev en historia på både ont och gott.

Fritt inträde.

Arrangörer: Stödföreningen för Lödöse museum, Studieförbundet Vuxenskolan i samarbete med Lödöse museum.

Foto: Pernilla Hall.

Kontakt och information

Programansvarig: Liselotte Öhrling
E-post: liselotte.ohrling@vgregion.se
Tfn: 0761-389603

Senast uppdaterad: 2018-04-19 10:15