Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Myntdagen

  • Bild 1 av 2
  • Bild 2 av 2

Söndag 8 oktober kl 11-15

Romarriket och Lödöse strålar samman på myntdagen

Årets Myntdag rymmer både internationellt och lokalt besök, och inte vilka som helst! 


Kl 11.30 Fil.lic. Yngve Karlsson föreläser om Kufiska mynt och kommer att anknyta till ett myntfynd som gjordes 2011 vid gården Köping vid Göta Älv, norr om Lödöse. Han har bl.a. skrivit ett verk om Sassanidiska silvermynt. Han arbetar för närvarande med en bok om tidiga mynt från muslimska kalifatet.

Kl 13 Michel Amandry, f.d. direktör för Mynt- och Medaljkabinettet i Bibliothèque Nationale de France i Paris föreläser om romerska provinsmynt under rubriken Roman Provincial Coinage: An Overwiew. Föredraget hålls på engelska. Dr Amandry har bakom sig ett omfattande författarskap inom antik numismatik.

Ta med din myntsamling!

Göteborgs Numismatiska Förening ställer ut medaljer och medverkar också med bestämning och värdering av numismatiska föremål. 

Gammal tradition

Numismatik kommer från grekiskans nomaisma, och betyder läran om mynt, sedlar, poletter och medaljer. Det är en gammal lära, och den första numismatiska texten skrevs redan under 1500-talet. Myntdagen på Lödöse museum har genomförts årligen sedan slutet av 1990-talet. Den är ett samarrangemang mellan Lödöse Museum, Rut och Bengt Holméns Stiftelse för Numismatik och Göteborgs Numismatiska Förening. 

Kontakt och information

Programansvarig: Liselotte Öhrling
E-post: liselotte.ohrling@vgregion.se
Tfn: 0761-389603

Senast uppdaterad: 2017-10-18 12:34